Centralna proslava manifestacijе „Dani evropske baštine“ u Kladovu

22.09.2018.

Ustanova Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, biće domaćin centralne proslave Dana evropske baštine u Srbiji, koja će se održati u Kladovu dana 29. septembra 2018. godine.

Uzimajući u obzir ovogodišnju temu – umetnost deljenja, u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa 2018., kroz centralnu manifestaciju biće predstavljen deo zajedničkog nasleđa pograničnog područja Dunava, kako kulturnog tako i prirodnog, nasleđa koje delimo i koje nas povezuje sa zemljama u okruženju.

Na otvaranju u Biblioteci Kladova, prisutnima će se obratiti pomoćnica ministra kulture i informisanja RS za sektor kulturno nasleće, Danijela Vanušić, predsednik Skupštine opštine Kladovo Radovan Arežina i direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo Žaklina Nikolić.

Nakon svečanog otvaranja, gosti manifestacije će imati priliku da vide prezentacije o kulturnom nasleđu, Regionalnog muzeja „Gvozdena vrata“ iz  susednog grada u Rumuniji, Drobete Turn Severin, o arheološkim lokalitetima na Limesu od Kladova do ušća Timoka u Dunav, Muzeja Krajine u Negotinu, o evropskom zelenom pojasu i foto-dokumentarne izložbene postavke o nematerijalnom kulturnom nasleđu Dunava, o vodenom mostu Đerdapa od kamenog do betonskog, i nebeskom ostrvu Đerdapa – Ada Kale.
U programu učestvuju udruženja građana:
Folklorni ansambl amatersko kulturno-umetničko društvo "Polet" iz Kladova
Članovi udruženja "Misija kreativa" sa programom radionice - stari zanati
Bogatstvo gastronomskih specijaliteta na etno trpezi predstavlja Akcionalnrsko društvo za pružanje usluga "Đerdap usluge" Kladovo. 

Cilj ove manifestacije je da se široj javnosti, ali i lokalnoj zajednici, približe i učine dostupnim kulturno i prirodno nasleđe, ali i istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa. 

Dani evropske baštine se ove godine u Srbiji obeležavaju u mnogobrojnim gradovima a nosioci aktivnosti su prvenstveno ustanove kulture: muzeji, biblioteke, galerije, arhivi, centri za kulturu.

U Kladovu, Biblioteka „Centar za kulturu“ obeležava Dane evropske baštine od 2004. godine, u saradnji sa prosvetnim ustanovama i udruženjima građana uz podršku lokalne zajednice, izjavila je dirktorka Žaklina Nikolić.

2018. godina je proglašena kao Evropska godina kulturnog nasleđa, što daje još veći značaj ovogodišnjoj proslavi.

Više o tome na:

http://www.kulturakladovo.rs/vest-Evropska-godina-kulturnog-nasledja_878

https://europa.rs/tag/evropska-godina-kulturnog-nasledja/