Čuvar prirode o avanturama junaka “Medved Milisav i drugari”

22.10.2019.

Dugogodišnji rukovodilac rendžera u Nacionalnom parku Tara, Miodrag Petrović (1953) dipl.inž. šumarstva, odlazak u penziju obeležio je objavljivanjem knjige za decu "Medved Milisav i drugari". Avanture glavnog junaka knjige, mede Milisava, i njegovih tarskih prijatelja zapravo su poziv najmlađima da upoznaju lepote Nacionalnog parka ne samo na Tari već i drugih područja.

To je bio razlog još jedne saradnje Nacionalnog parka “Đerdap” i Biblioteke “Centar za kulturu” u Kladovu da svojim najmlađim korisnicima prirede edukativno predavanje čuvara prirode o stanovnicima šume, počev od medveda, lisice, vuka, risa, jazavca, divokoze, jelena, košuta, veverica, sokola, orla …

 

Četvrtak, 24. oktobar 2019. od 10 do 13 časova u prostorijama Osnovne škole “Vuk Karadžić” u Kladovu.

 

Reč autora;           

“Nakon dugogodišnjeg rada sa decom, učesnicima raznih kampova na Tari a i u osnovnim školama, došao sam do saznanja da deca više znaju o pingvinima, lavovima, tigrovima, nego o živom svetu koji nas okružuje. Tako je nastala ova zbirka priča sa ciljem da se deci približi taj živi svet koji nas okružuje o kome tako malo znamo, a deca još manje. Svaka priča ima svoju poruku. U nekim pričama je ona naglašena a u drugim je malo prikrivena, da bi se čitalac naveo na razmišljanje.

Osnovna poruka svake priče je životna sredina i priroda.  Kako je upoznati i kako je sačuvati. U nekim pričama je pored zaštite prirode naglašena uloga i značaj porodice.

Medved Milisav kao najveći predstavnik faune na ovom području (a ujedno i jedan od simbola Nacionalnog parka kao i razlog za proglašenje ovog područja za Nacionalni park) zauzima centralno mesto i on je nosilac priča. Njegov život je podeljen u nekoliko priča “Detinjstvo”, “Tinejdžerski dani”, “Momački život” i “Ja sam kralj” ).

Taj medved koji nam je toliko poznat kao prva igračka sa kojom se igramo i spavamo, tokom godina postaje sve veći i sve strašniji. Tako da ga posmatramo u nekim zrelim godinama kao strašnu zver. U stvari to je isti onaj mali meca sa kojim smo spavali i igrali se.

Kada se upozna život životinja i njihova uloga u prirodi, tek onda shvatamo koliki značaj imaju i koliko su povezane sa nama, a mi sa prirodom.

Za neke životinje vlada potpuno pogrešno mišljenje i verovanje. Kada sagledamo njihov život tek onda vidimo kokliko su one značajne i koja im je uloga u prirodi.

Svi učesnici priča su prostorno raspoređeni tako da pokrivaju celo područje Nacionalnog parka, i pored upoznavanja sa životom učesnika upoznajemo i sam Nacionalni park, značaj zaštite prireode i sredine u kojoj živimo."

  

Iz recenzije Milijana Despotovića, izdvajamo;

“Knjiga je zbirka priča o fauni Nacionalnog parka Tara, gde je pisac zaposlen od 2006. godine kao rukovodilac službe nadzora – čuvara prirode.
Misija našeg pisca je i misija 300 istraživača, vodiča, besednika, brižnika, čuvara prirode, čuvara ljudskog duha u najboljem smislu te reči. Svemu tome on je posvetio život ali ga nije tek tako arčio, umeo je da vidi, saznaje i evo ume i to i u pisanoj formi, na najbolji način, i da prenese drugima.
Ova knjiga Miodraga Petrovića veliki je doprinos pisanoj reči našoj književnosti, i nauci o flori i fauni, ona je ekološka čitanka i hvalodar prirodi i stvoritelju.
Poklonički je preporučujem čitaocima”.

Biografija:
Miodrag Petrović (1953) dipl.inž. šumarstva u penziji.

Kao profesor grupe tehničkih predmeta na drvno-prerađivačkom smeru u Obrazovnom centru „Josif Pančić“ u Bajinoj Bašti radio je školske 1981/82. godine.

Od 1983. do 1990. obavljao je poslove inspektor za šumarstvo, lovstvo i vodoprivredu u opštini Bajina Bašta.

Od 1990. do  1994. godine, radio je kao republički inspektor za šumarstvo i lovstvo.

1994. stupa u rad u Nacionalni park „Tara“ u Bajinoj Bašti, najpre kao referent za lovstvo i ribarstvo, zatim kao rukovodilac službe za gazdovanje privatnim šumama, a od 2006. kao rukovodilac službe nadzora – čuvara prirode.

Tokom svoje bogate radne karijere, učestvovao je  u mnogobrojnim naučno-istraživačkim radovima kao stručni saradnik.

Objavio je knjige „Šumske železnice i žičare na Tari“ (2003); „Medved i njegova staništa na Tari“ (2005); „Prirodna bogastva Tare“ (2015); „Medved Milisav“ (2016); „Vuk Vukoje“ (2016) i „ Medved Milisav“ (slikovnica 2017).

 

Koristan link:

https://www.youtube.com/watch?v=hasHGzm2CO8

TV Kladovo
https://www.youtube.com/watch?v=x6gCFkPwL0c&feature=em-uploademail&fbclid=IwAR1q5k5Sxo_hO9tRExnk44zS6vUx3spdsb8jSmIXpTMeFtfM_7ni6GVKGCo