Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar

08.11.2021.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo obeležava ovaj datum najavom sledećih programa:

-          „Dnevnici pobednika“ predstavljanje publikacije autora Višeslava Živanovića, publiciste iz Kladova (Korbovo i Brza Palanka)

-          Istorijski časovi u saradnji sa osnovnim i i srednjim školama na području opštine Kladovo.

Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. 

Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine. 

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijina ramonda, ugrožena vrsta u Srbiji. Cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.

,,Natalijina ramonda" (Ramonda Nathalie) je biljka čija je simbolika višestruka za srpski narod.

Poznata i kao cvet feniks jer i kada se potpuno osuši, ako se malo zalije, može da oživi baš kao što je iz pepela vaskrsla i Srpska vojska u Prvom svetskom ratu.

Cvet koji je živ i kada je na oko mrtav dobio je ime po jednoj od najlepših srpskih kraljica Nataliji Obrenović i opstaje na našim prostorima već godinama.

Raste na istoku Srbije i na planini Kajmačalan čiji je najviši vrh Sveti Ilija (2.524 m), na kome je Srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.