Dan primirja u Prvom svetskom ratu – 11. novembar

10.11.2018.

11. novembra 2018. godine – obeležava se 100 godina od kraja Velikog rata.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo obeležava ovaj datum najavamo sledećih programa:

-          „Dnevnici pobednika“ predstavljanje publikacije autora Višeslava Živanovića, publiciste iz Kladova,

-          Foto dokumentarna izložba „Naša istorija, naša sećanja“,

-          Istorijski časovi u saradnji sa osnovnim i i srednjim školama na području opštine Kladovo.

Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat. 

Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine. 

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijina ramonda, ugrožena vrsta u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.

 

,,Natalijina ramonda" (Ramonda Nathalie) je biljka čija je simbolika višestruka za srpski narod.
Poznata i kao cvet feniks jer i kada se potpuno osuši, ako se malo zalije, može da oživi baš kao što je iz pepela vaskrsla i Srpska vojska u Prvom svetskom ratu.

Cvet koji je živ i kada je na oko mrtav dobio je ime po jednoj od najlepših srpskih kraljica Nataliji Obrenović i opstaje na našim prostorima već godinama.

Raste na istoku Srbije i na planini Kajmačalan čiji je najviši vrh Sveti Ilija (2.524 m), na kome je Srpska vojska, pod komandom vojvode Živojina Mišića, vodila žestoke borbe tokom stvaranja preduslova za proboj Solunskog fronta.

Korisni linkovi:

http://www.dijaspora.gov.rs/lat/natalijina-ramonda-simbol-dana-primirja-u-velikom-ratu-2/

http://www.politika.rs/scc/clanak/415518/Sta-se-krije-iza-cveta-koji-se-u-Srbiji-nosi-povodom-Dana-primirja?fbclid=IwAR1eIhbZWvMWX6nxoikPF_4EqpiBKclBo9_beFy6R8wqvhQxLKHYG6EdoOc

Povodom stogodišnjice oslobođenja u Prvom svetskom ratu, Pošta Srbije pustila je u opticaj emisiju prigodnih poštanskih maraka „Oslobođenje Srbije u Velikom ratu od strane zajedničke francusko-srpske vojske”.

Na poštanskim  markama našli su se motivi sa likovima vojvode Stepe Stepanovića, generala Franše d’Eperea, vojvode Živojina Mišića, vojvode Petra Bojovića, generala Pol Prosper Anrija, kao i motiv ulaska francuskog generala Ogista Šarla Tranijea u oslobođeno Prokuplje 1918. godine.

Koristan link:

http://www.pttmuzej.rs/default.asp