Dani evropske baštine - Umetnost i zabava – nasleđe u fokusu

22.09.2019.

Dani evropske baštine je manifestacija koja predstavlja deo velike evropske manifestacije kojom se svakog septembra predstavlja nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda. Ovom manifestacijom se promovišu različitosti kulture, običaja i tradicije. Cilj manifestacije je da se široj javnosti, ali i lokalnoj zajednici, približe i učine dostupnim kulturno i prirodno nasleđe, ali i istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa

Manifestacija se u Srbiji održava od 2002. godine i predstavlja pravi praznik kulture.

Za posetioce su tada otvorena gradska zdanja, kuće pod zaštitom, muzeji i druge ustanove koje promovišu kulturu. Tokom manifestacije se organizuju razgledanja gradskih znamenitosti, turističkih atrakcija i zaštićenih prirodnih dobara.

Svake godine Dani evropske baštine se obeležavaju u skoro 50 evropskih zemalja sa više od 70.000 događanja u koja je uključeno više od 30 miliona građana.

Biblioteka „Centar za kulturu“ obeležava Dane evropske baštine od 2004. godine, u saradnji sa prosvetnim ustanovama i udruženjima građana uz podršku lokalne zajednice.

2018. godine Biblioteka u Kladovu je imala čast da bude domaćin centralne republičke proslave „Dani evropske baštine“ koju je otvorila pomoćnica ministra kulture i informisanja RS za sektor kulturno nasleće, Danijela Vanušić.

Više o tome na:

https://www.kulturakladovo.rs/vest-Centralna-proslava-manifestacij%D0%B5-%E2%80%9EDani-evropske-bastine%E2%80%9C-u-Kladovu-_879

Prve inicijative Biblioteke u Kladovu u 2019. godine bile su još u maju mesecu.

U okviru Dana evropske baštine Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekcija muzejskih pedagoga pri Muzejskom društvu Srbije sproveli su konkurs pod nazivom Nedelja stvaralaca evropske baštine (European Heritage Makers Week).

U skladu sa propozicijama koje je postavio Savet Evrope,  konkurs je bio otvoren za mlade od 12 do 18 godina i bio je otvoren od 17. aprila do 20. maja 2019. godine. Od učesnika se tražilo da posete muzej, galeriju, spomenik, park, biblioteku, filmski centar, znamenito mesto, arheološki ili neki drugi lokalitet koji se bavi nasleđem; osmisle priču, naprave video rad, crtež, sliku na platnu, grafički rad, ilustraciju ili strip o izabranom eksponatu, temi ili lokalitetu i uz to postave fotografiju koja predstavlja njihovu priču. Tokom ovog perioda, deca su aktivno istraživala svoju okolinu, upoznavala kulturnu baštinu oko sebe, otkrivala svoje poreklo i povezanost sa baštinom na evropskim nivou.

Na konkurs je prijavljeno 43 rada, dece uzrasta od 12 do 18 godina.

Svi radovi su postavljeni i mogu se videti na sajtu Dana evropske baštine  https://www.europeanheritagedays.com/European-Heritage-Makers-Week/

Iz Kladova je sa radom „Putevima rimskih careva” – učestovala grupa autora koju je predvodila profesorka istorije Ivana Nikolić Radulović.

Istoimeni rad će biti promovisan za javnost tokom oktobra 2019. godine.

Više o tome na:

http://www.kultura.gov.rs/lat/aktuelnosti/dani-evropske-bastine-2019--rezultati-poziva:-nedelja-stvaralaca-evropske-bastine

https://www.europeanheritagedays.com/European-Heritage-Makers-Week/

Pokretna biblioteka će u 12 sela i u pet osnovnih i jednu srednju školu opštine Kladovo, prikazati dokumentarnu izložbu „Sećanje na potopljeno ostrvo Ada Kale“ za koju je veliko interesovanje iskazala susedni grad iz Rumunije, Drobeta Turnu Severin sa svojim institucijama (Regionalni muzej "Gvozdena vrata", Regionalna biblioteka i Nacionalni park "Gvozdena vrata") tako da uskoro sledi razmena iste.

Tematskim programima obuhvaćeni su značajni jubileji i godišnjice: 75 godina od oslobođenja Kladova od okupacije nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu (22. 9. 1944), 50 godina od osnivanja Osnovne muzičke škole „Konstantin Babić“ u Kladovu i 10 godina od smrti kompozitora prof Konstantina Babića, 280 godina od rođenja Dositeja Obradovića i 15 godina Zadužbine, 90 godina od rođenja Milorada Pavića i 35 godina od prvog izdanja Hazarskog Rečnika, te 135 godina rada Narodne banke Srbije i 90 godina od osnivanja Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca, kao i 15 godina od osnivanja Centra za posetioce, jedinstvenog Muzeja novca.

Takođe, osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve, 115 godina od krunisanja kralja Petra I, 95 godina Radio Beograda, pola veka Radio Beograda 202 i PGP RTS-a.