Dani frankofonije u Kladovu

27.03.2019.

Osnovna škola “Vuk Karadžić” Kladovo dugi niz godina obeležava dane frankofonije različitim aktivnostima.

Mart je mesec  posvećen frankofonim inicijativama u Srbiji, koje potiču od škola, opština, udruženja, muzeja, biblioteka, kulturnih centara, ambasada … Svi proslavljaju francuski jezik, njegovo bogatstvo, raznovrsnost i lepotu.

Tim povodom učenici Osnovne škole u Kladovu u holu svog objekta izložili su izložbu dečijih radova koji promovišu francuski jezik i kulturu.

U petak, 29. marta 2019. godine sa početkom u 17 časova u pozorišnoj sali Centra za kulturu u Kladovu prirediće se priredba učenika. Učenici će biti u ulozi glumaca i pevača, izvešće predstave “Cvrčak i mrav” i “Crvenkapa”, pevaće i plesaće uz poznate francuske melodije.

Priredbu je osmislila nastavnica francuskog jezika Marina Stuparević uz podršku svojih kolega i koleginica.

Ulaz je besplatan.

U Kladovu dane frankofonije obeležavaju već 22 godine frankofono udruženje Alijansa „Francuska – Kladovo – Srbija“ čiji je osnivač profesor francuskog jezika Srđan Adamović dobitnik Ordena Akademske palme Ministarstva prosvete Republike Francuske i Biblioteka „Centar za kulturu“.

Svako proleće je obeležno frankofonim sadržajima koje krasi ljubav prema francuskom jeziku i zajednička želja za otvorenošću prema frankofonim vrednostima.

Koordinator Meseca frankofonije je Grupa frankofonih ambasadora u Srbiji, osnovana 2018., koja obuhvata 19 diplomatskih misija iz Amerike, Evrope, Bliskog istoka, podsaharske Afrike, Azije, Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope i OSCE.

Svečani završetak Meseca frankofonije u Srbiji je večeras obeležen u rezidenciji ambasade Kanade u Beogradu, a ambasadorka Kati Čaba poručila da frankofonija kao velika zajednica država i mogih naroda predstavlja odličan primer različitosti. Ona je istakla da je frankofonija velika svetska organizacija koja u svom članstvu ima 88 država, odnosno 900 miliona ljudi.

Prijemu u rezidenciji ambasade Kanade u Beogradu prisustvovala je po pozivu i direktorka Biblioteke “Centar za kuluru” Kladovo Žaklina Nikolić.

Koristan link:

http://www.kulturakladovo.rs/vest-Prof-Srdjan-Adamovic-iz-Kladova-dobitnik-Ordena-Akademske-palme-Ministarstva-prosvete-Republike-Francuske_48