Darodavci biblioteke u Kladovu

04.03.2019.

Biblioteke su poznate kao riznice znanja, čudesni svetovi maštovitih korisnika, ali i svojevrsni lokalni kulturni centri sa ulogom stožera kulturnih dešavanja.

Biblioteke su i mesta koje primaju vredne darove svojih korisnika u vidu poklon knjiga.

Manjak prostora u stanovima, nagomilane knjige koje se godinama kupuju i čitaju, a više nisu potrebne, nasleđene knjige koje se ne čitaju ili želja za humanitarnim radom posebne vrste koji podrazumeva da stečeno znanje podelimo sa drugima, samo su neki od razloga zbog kojih biblioteka u Kladovu često na poklon dobija knjige od građana.

Tokom 2018. godine darovane su nam 297 poklon knjiga, što od pojedinaca što od organizacija. Knjige poklanjaju korisnici usluga, pisci, javne ličnosti, organizacije,  izdavačke kuće, pa i oni koji ne koriste usluge biblioteke.

Kod prijema takvih knjiga, bibliotekari prave posebnu selekciju. Knjige koje su u dobrom fizičkom stanju, očuvane, aktuelne i koje ne posedujemo,  zadržavamo za sopstveni knjižni fond. Koristan višak se prosleđuje školskim bibliotekama.

Veliki broj knjiga koje nam se poklanjaju su oštećene ili nisu više aktuelne.

Neaktuelne naslove postavljamo na posebno obeleženo mesto na ulazu u biblioteku i iste može da preuzme ko želi. To mesto se veoma brzo prazni od strane zainteresovanih korisnika.

Početak tekuće poslovene godine je već obeležen prvim poklon knjigama, kojima smo se veoam obradovali.

Ovoje prilika da spomenemo svoje prve ovogodišnje darodavce i ujedno da im se javno zahvalimo na vrednim poklonima.

Iz svoje porodične biblioteke omiljeni nastavnici istorije u penziji iz Kladova, Danica Bogdanović i Milorad Župan, poklonili su dosta vrednih knjiga. Njihovom gestu pridružila se i studentkinja  Milica Antić.

 

Mr Nenad Stevović publicista i istraživač crnogorske kulturne baštine poklonio je biblioteci u Kladovu knjige čiji je autor;

- Crnogorci u Vojvodini – Kolonizacija 1945-1948 (3 toma, 4 knjige)

- Crnogorsko iseljeništvo kroz diplomatske arhivske izvore

- RATA crnogorska kolonija u Vojvodini

- Frederik Burnam i Crna Gora

- Gorštaci u ravnici

- Nađmeđer 1914-1918. logor i groblje crnogorskih interniraca

- Janko Brajović i Crna Gora

Poklanjen je i primerak posthumno objavljenog romana Radovana Stevovića:

- Biografija jedne žene

 

Svima najlepše hvala.

Pozivamo građane da i dalje doniraju knjige, jer biblioteke uviek pronađu način da knjige dođu do čitalaca.

 

Ujedno pozivamo građane da biblioteci dostave informaciju da li poseduju stare i retke knjige kako bi bile evidentirane u registar starih i retkih knjiga.