Dečja nedelja 2017 „Gradimo mostove među generacijama“

29.09.2017.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo od 2. do 8. oktobra 2017. godine, slavi igru i stvaralaštvo za decu, pod sloganom „Gradimo mostove među generacijama“ i podseća javnost da decu slavimo i podržavamo svaki dan u godini.

Ove godine Dečja nedelja će biti nova prilika da se stvore još kvalitetniji uslovi za ostvarivanje prava deteta na razvoj ispunjen ljubavlju, razumevanjem i poštovanjem, što se posebno može postići podsticanjem međugeneracijske solidarnosti i saradnje.

Program:

Ponedeljak, 2. oktobar– Svečana dodela diploma i nagrada najboljima u akciji „Letnji maraton čitanja 2017“

Utorak, 3. oktobar - Razgovor sa kapetanom broda u penziji Jovanom Pufićem na temu kako je postao kapetan broda

Sreda, 4. oktobar  – Besplatan upis đaka prvaka u biblioteku i druženje sa bibliotekarima

Četvrtak, 5. oktobar – Druženje sa članovima za pomoć osobama ometenim u razvoju „Nada“ iz Kladova

Petak, 6. oktobar – Besplatan upis predškolaca u biblioteku i druženje sa bibliotekarima

Bibliobus redovno obilazi naselja opštine Kladovo i pored knjiga ovog puta deli i slatkiše darove privatne kompanije d.o.o. „Tekijanka“ iz Kladova

Dečja nedelja je na našim prostorima prvi put obeležena 1934. godine i od tada se u kontinuitetu menja i razvija, prilagođavajući svoje programske ciljeve potrebama dece i kontekstu društvenog razvoja. Od 1987. godine je na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije uvedena Zakonom o društvenoj brizi o deci, i odvija se svake godine u mesecu oktobru.

Ova manifestacija, koja se realizuje u cilju poboljšanja položaja deteta u Srbiji, predstavlja model svestrane saradnje države, različitih civilnih i strukovnih organizacija, i povezivanja svih važnih činilaca koji deluju u tom pravcu. Tako se smisao Dečje nedelje iz godine u godinu samo uvećava, a njeni rezultati prepoznaju na nacionalnom nivou.

Tako Dečja nedelja podstiče razvoj uslova za bolji položaj deteta, i podseća sve relevantne društvene aktere na neophodnost konstantnog pružanja finansijske, socijalne, zdravstvene, kulturne i obrazovne podrške sva kom detetu u našem društvu. Istovremeno, ova manifestacija senzibiliše javnost na potrebe dece u ostvarivanju svojih prava i važnost njihovog direktnog učešća u društvenom životu.

Dečja nedelja se tradicionalno realizuje uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a u realizaciji aktivnosti Dečje nedelje učestvuju vladine institucije, organizacije i udruženja građana, kao i mnogi ugledni pojedinci posvećeni deci.