Etno muzika Balkana - koncert Danice Krstić

12.02.2019.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo, svojoj muzičkoj publici predstavlja Danicu Krstić, jednu od najupečatljivihih blakanskih etno vokala, koja će u petak 22. februara 2019. godine održati koncert u pozorišnoj sali sa početkom u 18 časova.

Njen raskošan taletat najlepše je opisao novinar Dejan Ćirić (“Večernje novosti on-line”), stoga izdvajamo ovaj citat, sa željom da Vam predstavimo mladu talentovanu umetnicu;

„Glas Danice Krstić je ona zlatna nit koja vez srpske narodne nošnje, tradicije, muzike, kulture i istorije, u ovom novom vremenu večitog nevremena, posebno na našim prostorima, čini dovoljno blistavim da nas podseti koje vrednosti moramo da negujemo. Svojom mladošću, lepotom, pojavom, nepretencioznošću, ali pre svega, darom, Danica daje nadu da nije sve otišlo niz vodu i da, možda, nismo potpuno posrnuli pred naletom besmisla, u svakom smislu. 

Ona nije muzička zvezda, ni medijska atrakcija. Nije ni produkt izgubljenih generacija degenerisanih društvenim mrežama. Ona je izvor. Nasleđe. Folklor. Običaj. Umetnost. 

Jedna je od retkih koja je za svoju budućnost odabrala prošlost, stvarajući bogatu, arhaičnu riznicu svog života i onoga što poklanja ljudima i ostavlja za tu istu budućnost.“ 

Biografija Danice Krstić:

Rođena je 1995. godine u Kragujevcu. Završila je muzičku školu „Dr Miloje Milojević” u Kragujevcu, kao i Prvu kragujevačku gimnaziju. Student je Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, smer etnomuzikologija. Pevanjem se bavi od svoje pete godine, a kao mala trenirala je i košarku. Član je kulturno-umetničkog društva „Abrašević”. Peva i voli etno muziku i želi da očuva tradicionalnu balkansku i srpsku baštinu.

Danica Krstić je Ambasador Fondacije „Tijana Jurić”.

Svoju pevačku karijeru započela je sa svojih 6 godina. Svoj prvi javni nastup imala je 2004. godine u dvorani „Šumadija”, sa poznatom izvođačicom tradicionalne muzike Biljom Krstić, predstavivši se izvedbom pesme „Puče puška”. Godine 2005. svojim glasom i pesmom „Jare moje” otvara dečiju svetsku olimpijadu „Brno 2005”, u Češkoj. Zatim, 2008. godine snima pesmu za jednu od najpopularnijih serija, “Ranjeni orao”, a 2009. pesmu za seriju “Greh njene majke”. Godine 2012, bila je pobednica serijala „Šljivik”, u kategoriji vokalni solista, predstavivši se pesmom „Kiša pada trava raste”, koji se emituje na Radio-televiziji Srbije, a 2015. se našla u finalu srpskog izbora za Evroviziju. Danica je učestvovala i na mnogobrojnim humanitarnim koncertima sa najpoznatijim imenima srpske scene, a nastupala je takođe i u Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Holandiji, Poljskoj, Rumuniji i mnogim drugim zemljama.

Poslednja u nizu njenih najznačajnijih nagrada je trofej na takmičenju održanom u Rumuniji — Love song of Danube.

Pevala je pesmu Nova deca zajedno sa bendom Sanja Ilić i Balkanika koja je predstavljala Srbiju na izboru za pesmu Evrovizije 2018. u Lisabonu. Pesma je ušla u finale Evrovizije.