Evropski dan jezika – 26. septembar

24.09.2019.

Po nalogu Saveta Evrope i Evropske komisije 26. septembar je proglašen za Evropski dan jezika sa ciljem da se jača svest o raznolikosti jezika i promoviše kultura različitih evropskih zemalja. Od 2001. godine slavi se raznolikost kontinenta sa više od 220 evropskih autohtonih jezika, 24 službena jezika Evropske unije i tri pisma, a uz to postoji i oko 60 regionalnih i manjinskih jezika.

Pored popularnijih jezika kao što su engleski, nemački, francuski, španski i ruski promovišu se manje rasprostranjeni jezici u cilju njihove zaštite i popularizacije.

Jezici su kapija i oruđe za bolje međusobno razumevanje.

Ukoliko govorite više od jednog jezika ne profitirate samo Vi, već i Vaše okruženje. Jezičke kompetencije znači i razumevanje drugih kultura, ali i povećava šanse i na drugim poljima, kao što je mogućnost pronalaženja zaposlenja.

U Kladovu će 26. septembra 2019. godine biti dostupan fond stranih knjiga uz asistenicju profesora stranog jezika u periodu od 18 do 20 časova.

21. februar je Međunarodni dan maternjeg jezika i 26. septembar dan Evropskog jezika – dani u kojima bibliotekari podsećaju da poznavanjem jezika komuniciramo na lakši način  i proširujemo svoje znanje.

„Vrediš onoliko koliko jezika govoriš“.