Gost biblioteke pisac Miomir Petrović

25.10.2022.

Novi roman Miomira Petrovića, promovisan pre mesec i po dana u Beogradu, "Središnja pustinja" predstavljamo književnoj publici Kladova u četvrtak 3. novembra 2022. od 19.00 časova u prostorijama biblioteke.
Petrović je napisao putopisni roman autobiografske fikcije, nastao na osnovu piščevog iskustva tokom boravka i rada u Emiratima, koji sadrži i metapolitički element - utopijsku ideju pustinjske Jugoslavije zvane Balkanadija. 

Beogradski prijatelji profesora filmske umetnosti na privremenom radu u jednom od emirata zamišljaju da je njegov život kao sa razglednice. On predaje na elitnom koledžu, ispija skupa pića po damping cenama u raskošnim enterijerima, kampuje pod zvezdama u pustinji, ide na zabave sa grupom prijatelja koji su se svi rodili u istoj zemlji, Jugoslaviji, a ni porodica mu ne nedostaje jer su supruga i sin sa njim.

Kako takav život može bilo šta da uzdrma?

Međutim, kulturni obrasci i arogancija stranog sveta dovešće u pitanje njegovu karijeru.

Elegantni prozaista i pažljivi posmatrač složene stvarnosti Miomir Petrović preneo je u ovom romanu atmosferu lične i globalne pustinje 21. veka.
 "Ima u "Središnjoj pustinji" nečeg autobiografskog, što se meni i mojoj porodici na mirkoplanu naracije dešavalo dok smo boravili tamo, međutim postoji dramaturška koprena koja roman čini zanimljivim", rekao je Petrović.

Biografija pisca:
https://www.laguna.rs/a154_autor_miomir_petrovic_laguna.html