Humanitarna izložba fotografija „Kada malo znači mnogo. Tragovima Indije."

09.01.2019.

Na inicijativu studentkinje stomatologije, Jovane Kožokić iz Novog Sipa, organizuje se izložba fotografija humanitarnog karaktera pod nazivom „Kada malo znači mnogo. Tragovima Indije".

Prodajna izložba fotografija se otvara u petak 18. januara 2019. godine, kada će Udruženje građana „Književni krug“ Kladovo održati promociju svog časopisa „Ključ istoka“.

Prihod od prodaje fotografija, čiji je autor inicijator izložbe Jovana Kožokić uplatiće se na račun škole u Bodhgaji u Indiji.

Na izložbi će biti izložbeno 45 fotografija. Cena jedne fotografije je minimum 500 dinara – a to je minimum koliko je novca potrebno za hranu jednog deteta za mesec dana.

Novčani prilog sakuplja, uredno evidentira i stavlja na uvid javnosti autorka izložbe.

Izložba će biti otvorena do 31. januara 2019. godine.

Cilj izložbe je, kako ističe autorka fotografije, sakupiti novac za hranu 700 dece u Bodhitree školi u Bodhgaji u Indiji gde je za jedno dete potrebno 5$ mesecno kako bi se nahranilo. 

Autorka izložbe priređuje izložbu uz pismenu saglasnost direktora škole Bodhitree, Bodhgaya u Indiji.

Detalji o načinu donacije elektronskim putem, možete naći ovde;

https://www.bodhitreeeducationalfoundation.org/donation/ 

 

 

Na pitanje šta je motivisalo autorku da pokrene humanitarnu akciju i izradi fotografije, Jovana Kožokić je odgovorila:

 

„Leto 2018. godine sam provela u Indiji volontirajući. Ova divna slučajnost pretvorila se u najlepše životno iskustvo. Boreći se svaki dan sa teškim uslovima, suzama i osmesima dece naučila sam sta je sreća i sta je smisao života. 

Motivaciju da pomognem ovoj deci u Bodhitree školi dobila sam jednog jutra kada sam videla sedmogodišnju devojčicu u školi koja se plakajući držala za stomak. Direktor škole joj je pružio keks govoreći: "Jedini obrok koji dobije za ceo dan je ručak u školi. "U njenim očima sam u tom trenutku videla suze, zahvalnost i blagi osmeh.“ 

 

Biografija autorke izložbe i incijatora humanitarne akcije:

Jovana Kožokić je student stomatologije. Fotografija joj je hobi.

Prvu samostalnu izložbu fotografija pod nazivom "Tragom svetlosti" organizovala je u septembru 2012. godine u galeriji Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.

Na foto konkursu iste biblioteke "Knjiga, leto i ja" osvojila je prvu nagradu 2016. i 2017. godine.

Prvom nagradom 2016. godine na konkursu fotografija "Keep calm and go to USA" osvojila putovanje u Ameriku.

2018. godine bila je volonter u Bodhitree školi u Indiji, što je i motivisalo da priredi drugu po redu samostalnu izložbu fotografija pod nazivom "Kada malo znači mnogo. Tragovima Indije."