IN MEMORIAM - Vladeta Jerotić

04.09.2018.

Akademik Vladeta Jerotić preminuo je jutros u Beogradu u svojoj 95. godini života. 

Sahrana Vladete Jerotića biće održana u četvrtak u 14 časova na beogradskom Novom groblju u porodičnoj grobnici. Pre toga će biti služeno opelo u crkvi Sv. Nikole na groblju.

Vladeta Jerotić bio je istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, svestrani erudita i akademik SANU.

Rođen je 1924. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a zatim je specijalizovao neuropsihijatriju, dok je psihoterapiju specijalizovao u Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj.

Radio je više decenija kao šef Psihoterapeutskog odeljenja beogradske bolnice "Dr Dragiša Mišović". Od 1985. do penzionisanja, kao profesor po pozivu, predavao je Pastoralnu psihologiju i medicinu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Akademik prof. dr Vladeta Jerotić razvio je obimnu i plodnu publicističku delatnost iz graničnih oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije. Takođe je održao brojna predavanja na teme iz pomenutih oblasti u gotovo svim većim gradovima Jugoslavije, a povremeno je držao predavanja u Beogradu i širom Srbije.

Bio je član Udruženja književnika Srbije, Medicinske akademije i SANU. Napisao je 32 knjige.

Mnogo puta je nagrađivan. Tako je prošle godine postao dobitnik počasne diplome "Narodni učitelj", Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, koja se dodeljuje "za poseban doprinos razvoju obrazovanja i afirmaciji fakulteta". Iste godine, zajedno sa Milanom Pletelom, dobio je Veliku povelju "Brankovog kola" za "neprekinutu i uzvišenu saradnju" tokom protekle tri decenije, kako je tada navedeno u saopštenju "Brankovog kola".

Nagrada za životno delo "Dositej Obradović" uručena je Jerotiću 2014. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo predstavila ga je svojoj publici 2013., 2014. i maja 2016. godine.

Biblioteka u Kladovu se oprašta od prijatelja Kladova.

Bila nam je čast imatu priliku za druženje sa najvećim umom savremene Srbije. Večna mu slava i hvala za svaku pouku, poruku i mudrost koju nam je ostavio.

Akademik Vladeta Jerotić i dalje živi u bibliotekama.

"Trudite se neprekidno da usavršavate um ali i doborotu, jer um je hladan a dobrota slepa; pazite da um ne pređe u zlobu a dobrota u glupost.“   

Vladeta Jerotić

Korisni linkovi:
http://www.bktvnews.com/info/drustvo/ministar-kulture-uputio-saucesce-povodom-smrti-akademika-vladete-jerotica/199467

http://www.rastko.rs/projekti/zaduzbinajerotic/