Inicijativa Social cluba mladih u Kladovu

22.11.2017.

Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo podržava rad grupe omladinaca, entuzijasta koji žele da unaprede društveni život mladih u Kladovu. Stoga Vas pozivamo da u nedelju 26. novembra 2017. godine sa početkom u 18 časova dođete u Fusion Club gde Social Club mladih priređuje nastup mladog umetnika.
Ulaz je novčani iznos koji možete da priložite.

O predstavi  - "Glumac sam ... glumac, glumac" - Master rad studenta Glume, mentor prof. Aleksandar Đinđić

Uroš Milojević  je završio glumu na Fakultetu umetnosti Priština-Zvečan 2014. godine u klasi prof. Milana Plećaša, a naredne godine i master, predstavom „Glumac sam glumac SAM glumac“ po tekstu Zijaha Sokolovića. Pored nje, na repertoaru ima i predstave „Porodične priče“, „Crvena, samoubistvo nacije“, „Valjevska bolnica“, „Bračna igra“ i predstavu na kojoj trenutno radi „Treći svetski rat“.

Za master rad sam izabrao dramski tekst „ Glumac je glumac je glumac…“ autora Zijaha A. Sokolovića. U tom smislu važno je reći da iako je ovaj tekst napisan 1977. godine, na mnogo nivoa korespondira sa savremenim trenutkom. Pre svega, na nivou značenja, ova monodrama postavlja neka i danas veoma važna pitanja,kao što je pitanje mesta umetnosti u društveno-političkom životu.

Deficit novca ili deficit ideja,deficit hrabrosti ili deficit morala,uvređena umetnost ili uvređena publika,kako glumac da približi pozorište publici a da ostane veran umetnosti,kako da predstava uperi prst u najgoreg od nas a da ne uvredi, kako da pozorište boli a da ipak pruži utehu, samo su neke od dilema kojima se ovaj tekst bavi. Napisan pre 37 godina, ovaj tekst u potpunosti oslikava trenutnu situaciju u kulturi naše zemlje,repliku koju u tekstu izgovara jedan od likova iz Ministarstva kulture : „Ali mi smo budžet za kulturu za ovu godinu potrošili još prošle godine“, kao da smo skoro čuli u vestima. Kolike su nam šanse u ovakvim društveno – političkim okolnostima? Ko je taj koji daje šansu? Kako se izboriti za svoje mesto, a ostati dosledan svojim principima i odoleti raznim iskušenjima vezanim za ovaj posao? Koliko dugo je potrebno čekati na svoju šansu? Sa druge strane, otkada je to umetnost svedena na „ čekanje posla“? Valjda je umetnost poziv, a ne posao. – Uroš Milojević, januar 2015.