Istoričar Milovan Balaban održaće tribinu „Veliko srce Rudolfa Arčibalda Rajsa“

19.03.2017.

Istoričar Milovan Balaban održaće tribinu „Veliko srce Rudolfa Arčibalda Rajsa“ u četvrtak 23.03.2017. sa početkom u 19 časova, u galerijskom holu Biblioteke „Centar za kulturu“ u Kladovu.

 

„Da biste nekoga shvatili, morate ga prvo zavoleti“.

 

Na tribini će biti reči o Rudolfu Arčibaldu Rajsu, čoveku koji je zavoleo Srbe kao nijedan stranac. Rajs je pozvan u Srbiju u vreme Velikoga rata kao neutralan izveštač, na molbu Predsednika Vlade Nikole Pašića. U to vreme bio je već svetski slavan naučni fotograf, kriminolog i izveštač sa mesta zločina, poredili su ga sa Šerlokom Holmsom. Želja za slobodom, slobodarski i demokratski duh vojnika i običnog sveta jeste ono što je Rajs uvideo kao glavnu vrlinu srpskog  naroda. Njegovo shvatanje naše nacije temeljilo se na iskustvu koje je doživeo, ali i na razumevanju duhovno-istorijske vertikale naroda, o čemu će biti reči na predavanju profesora Balabana.

Na tribini će posebno biti apostrofirana žrtva Arčibalda Rajsa, čoveka koji je čitav svoj život poklonio Srbima pristupajući im bez predrasuda, čoveka koji je za srpsku stvar učinio više od gotovo čitavog srpskog establišmenta tog doba, koji je žrtvovao profesorsku karijeru na univerzitetu u Lozani, a prema kome Srbija nije pokazala zahvalnost i poštovanje koje je on zaslužio.

Takođe predavanje će obrađivati Rajsovu očaranost srpskim kultom slobode, kao i milost Srba prema neprijateljskim zarobljenicima koja ga je posebno ganula. Iako je na kraju života bio razočaran srpskom intelektualnom i političkom elitom, Rajs je ostao veran i očaran običnim čovekom, seljakom i ratnikom, jer je kod njih pronašao vrline kakve ni u jednom narodu nije, kao i ono autentično što ljude čini ljudima.

Dođite na tribinu i i čujte priču o Rudolfu Arčibaldu Rajsu, jer

„Ako je iko voleo Srbe, onda je to bio Rudolf Arčibald Rajs“.

 

Prof. Milovan Balaban – biografija

 

Obrazovanje: Filozofski fakultet Novi Sad – odsek Istorija, profesor istorije

Radno iskustvo: Radno iskustvo vezano za prosvetu, publicistiku i medije. Radio u gimnaziji „Sveti Sava“ u Kladovu u periodu od 2003.-2009. godine.

Nastupao u preko 300 televizijskih emisija na mnogobrojnim televizijama (uključujući i one sa nacionalnom frekfencijom) kao politički analitičar i voditelj, gde je komentarisao i raspravljao na teme državne, regionalne i globalne politike i društvenih pojava i kretanja, kako u zemlji tako i u svetu.

U periodi od 2009.-2014. Bio izvršni urednik internet portala VIDOVDAN.ORG, kada piše tekstove (preko 150) za renomirane internet portale kao što su Nova srpska politička misao i ruski Fond strateške kulture. Tokom 2015. i 2016. godine piše kolumne za novosadski „Dnevnik“.

Učestvovao na skupovima koji su obrađivali teme unutrašnje i spoljne politike, medija, geopolitike i drugo.

Održava redovna predavanja (tribine) u Kulturnom centru Novi Sad, gde sa istorijsko-politikološko-geopolitičko-teološkog aspekta obrađuje teme i ličnosti od nacionalnog i multinacionalnog-univerzalnog značaja.