Istraživačka akcija brojanja sova utina na području opštine Kladova

20.12.2017.

Biblioteka u Kladovu uključila se u akciju svojih dugogodišnjih partnera Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u želji da pomogne akciju brojanja sova utina koja se sprovodi u okolini Kladova.

Pozivaju se građani sa područja opštine Kladovo da obrate pažnje na sove, zabeleže i jave lokacije na kojima sove borave.

Sve što trebate da saznate o akciji priloženo je dole i molimo, prvenstveno stanovnike opštine Kladovo, da pomognu.

 Više o akciji „Ponovo brojimo sove“

Zimovališta sova utina poznata su naučnoj i široj javnosti u Srbiji već nekoliko decenija. Budući da je na velikom delu životnog prostora ove vrste u Evropi došlo do drastičnih promena stanišnih i prehrambenih uslova, populacije utina se smanjuju i lokalno izumiru. 

U Srbiji se brojnost populacije utine procenjuje na 19.000 do 28.000 gnezdećih parova, sa trendom blagog porasta. Na području Vojvodine gnezdi se 9.700 do 14.200 parova.

Karakteristično post-gnezdeće okupljanje u zimska jata ovu vrstu čini lako dostupnom za proučavanje, ali u isto vreme i krajnje ranjivom. Ptice poreklom iz Srbije verovatno su zavičajne i ne pomeraju se značajno, dok se jedinke iz severnih populacija delimično ili potpuno sele i neke od njih verovatno dolaze da zimuju na teritoriji Republike Srbije. Mnoga zimska jata nalaze se u selima i gradovima gde su uglavnom nezaštićena i često prepuštena na milost i nemilost meštanima.

Prethodna velika istraživanja, urađena pre gotovo 10 godina na prostoru cele države, otkrila su oko 450 lokacija zimovanja utina. Tokom zime 2008-2009. samo na području Vojvodine izbrojano je više od 26.000 jedinki. Pojedina okupljališta sova, posebno u srednjem u severnom Banatu, bila su najveća ikada zabeležena na svetu.

Želimo ponovo da sprovedemo sistematsko brojanje jedinki utina u zimskim jatima širom Srbije. Javite nam se ako želite da pomognete u terenskim istraživanjima ili ako poznajete lokacije gde se ove sove okupljaju.

Brošura sa uputstvom za pronalaženje i brojanje sova nalazi se ovde:  
http://pticesrbije.rs/wp-content/uploads/2017/12/uputstvo-za-popis-sova-2.pdf 

Vest: http://pticesrbije.rs/2017/12/04/ponovo-brojimo-sove/

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Novi Sad

www.pticesrbije.rs  

021 631 8343

Film: https://youtu.be/cyk7Cz39D7M