Izložba „Nasleđe u delu“ Dragoslava Živkovića iz Knjaževca

04.09.2019.

U sklopu manifestacije „Kazan Kult Kadovo 2019“ otvоrena je izložba o nematerijalnom kulturnom nasleđu pod nazivom „Nasleđe u delu“ Dragoslava Živkovića iz Zavičajnog muzeja Knjaževac.

N aotvaranju su govorilii v.d. direktora Zavičajnog muzeja Knjaževac, Aleksandar Ristić i Milena Micić Milošević, viša kustokinja i istoričarka umetnosti Zavičajanog muzeja Knjaževac.

Izložba je otvorena do 15. сeptembra 2019. godine u holu Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.

Dragoslav Živković je rođen u Knjaževcu 1955. godine. Studirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi Mirjane Mihać. Stručno usavršavane zaokružio je magistraturom 1987. god. Dragoslav Živković živi u Knjaževcu. Radi u Zavičajnom muzeju Knjazevac.

Autentičnost i univerzalnost njegovog rada stavljaju ga u red najuticajnijih i najznačajnijih savremenih stvaralaca. Uspešnost negovog rada potvrđuju mnoge značajne nagrade - Nagrada za slikarstvo iz fonda Petra Lubarde, Nagrada iz fonda Bete i Riste Vukanovića, Godišnja nagrada Galerije Ilije M.Kolarca i Nagrada za akvarel na 12.Međunarodnoj izložbi minijature u Torontu.

Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi. Decembra 2006. godine imao je retrospektivnu uzložbu u galeriji ″Progres″ u Beogradu. Kolekcija dela Dragoslava Živkovića zauzima izuzetno mesto u umetničkom fondu Zavičajnog muzeja Knjazevac. Največi broj dela nastao je za potrebe stalnih postavki Muzeja, deo , uglavnom ranijih radova je poklon autora Muzeju.

 

Korisni linkovi o autoru i muzeju;

http://muzejknjazevac.rs/dzivkovic_lat.html

http://www.muzejknjazevac.org.rs/rs/o-muzeju