Izložba Jugoslovenske kinoteke povodom obeležavanja 100 - godišnjice od završetka I svetskog rata

30.01.2018.

Jugoslovenska kinoteka pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja u galerijskom prostoru Biblioteke u Kladovu, u sredu 7. februara 2018. godine u 18 časova, predstavlja izložbu „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu”, povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata (1914-1918).

Izložbu otvaraju:

Direktor Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo Žaklina Nikolić

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić

Koautor izložbe, upravnik Arhiva kinoteke Aleksandar Erdeljanović

Izložbu čine reprodukovane fotografije i kadrove filmova „Golgota Srbije“, Srbija u Velikom ratu“ i „Sa verom u Boga“) koji pokazuju Srbiju i srpski narod u Prvom svetskom ratu.

Autori ove izložbe su Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva kinoteke i Božidar Marjanović, stručni saradnik Arhiva kinoteke.

Kako bi pronašli najzanimljivije kadrove i fotografije autori su pregledali na hiljade metara filmske trake snimaka iz perioda od 1914. do 1918. godine, koji se nalaze u arhivi Kinoteke.

Izložbu su koncipirali po hronološkom principu, gde kroz četrdesetak panoa sa reprodukovanim fotografijama i kadrovima filmova ovog temata i iscrpnim tekstom, vode posetioca saznanju o Srbiji i Srbima u jednoj od najvećih kataklizmi 20. veka, kao i saznanju o filmu sa dokumentarnog, ali i propagandnog, naposletku, i umetničkog aspekta.

Snimci iz kojih su preuzeti frejmovi delo su srpskih pionira filma, savezničkih snimatelja, kao i snimatelja zemalja okupatora. Poseban segment izložbe su igrani filmovi, među kojima su, opet izdvojeni domaći akteri u inostranim kinematografijama.

Izložba u Kladovu je otvorena do 5.marta 2018. godine.

U tom period biće organizovanih dolazaka učenika osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Kladovo u cilju edukacije.

Ulaz je besplatan. 

Prilog Televizije Kladovo:

https://www.youtube.com/watch?v=mlP0fAxHMsE&t=4s