Izložba "Naša istorija, naša sećanja"

14.11.2018.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo u saradnji sa  Francuskim institutom u Srbiji, u utorak 20. novembra 2018. godine sa početkom u 13 časova, uz pokroviteljstvo Opštine Kladovo, priređuje svečano otvaranje foto- dokumentarne izložbe „Naša istorija, naša sećanja“, posvećenu sećanju na oslobođenje Srbije u jesen 1918. od strane Istočne armije, kao i  porodičnim sećanjima, koja žive i posle jednog veka, na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu.
Protekao je jedan vek otkada je proboj Solunskog fronta omogućio savezničkim trupama Istočne armije, napredovanje ka Dunavu i Jadranu, kao i oslobađanje Srbije, teško stradale u ratu.
Osećanja koja bude besede o oslobađanju Srbije od strane Istočne armije, sa francuskim i srpskim trupama u prvim redovima, ostaju u srcu zajedničkog sećanja, koje čuvaju mnogi srpski gradovi.
I nakon sto godina, mnogo je srpskih porodica koje neguju uspomenu na one koji su se borili za slobodu, na frontu ili u pozadini. Brojne su priče koje svedoče o posebnoj solidarnosti francuskih i srpskih civila i vojnika u to ratno doba.
Ova izložba vraća nas u te istorijske dane i donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francukog instituta u Srbiji i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije. Svedočanstva su prikupljana od marta do juna 1918. i biće predstavljena na društvenim mrežama Francuskog instituta. Mnoga od njih uvrštena su u ovu izložbu.
Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji, uz podršku Mission du centenaire (Pariz) i Schneider Electric Srbija, u saradnji sa gradskim upravama, arhivima, muzejima i bibliotekama gradova Beograd, Kladovo, Knjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar i stručnim saradnicima: dr Stanislav Sretenović, istoričar, (savetnik i autor istorijskih tekstova za izložbu) i dr Aleksandra Mirić, arhitekta-konzervator (savetnica za projekat prikupljanja i priređivanja svedočanstava građana). 

Izložba je u oktobru 2018. predstavljena u pet gradova Srbije: Pirot, Prokuplje, Leskovac, Niš, Knjaževac.

U novembru gostuje u Beogradu (1-17. novembar), Kladovu (20-25. novembar) i Negotinu (27/11 – 2/12).

Izložbu otvaraju:

Žan Batist Kizen, direktor Francuskog instituta u Beogradu, savetnik ambasade Francuske u Beogradu za kulturnu i nacionalnu saradnju

Filip Delsol, potpukovnik, vojni ataše ambasade Francuske u Beogrdu

Stanislav Sretenović, istoričar, koautor izložbe

Sonja Filipović, koordinator projekta „Naša istorija, naša sećanja“

Predstavnik privremenog organa opštine Kladovo

Gordana Jovanović, direktor Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Kladovo