Izložba Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti vaskrsenja

28.06.2022.

U parohijskom domu crkve “Sveti Georgije” u Kladovu, postavljena je izložba „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti vaskrsenja“ autorke monahinje Marije iz Manastira Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Izložbu čine umetnički radovi monahinje Marije (Antić), pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog Manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, u Eparhiji pakračko-slavonskoj.

 “Ona se tada prvi put susrela sa Jasenovcem i sa celokupnom njegovom istorijom koja je ostavila veliki pečat na njeno dalje delovanje. Naime, ona je svakoga jutra palila tamjan i sveće, čitala i molila se za sve te postradale ljude u Jasenovcu. Po njenom svedočanstvu, samo je jednog jutra dobila inspiraciju da zabeleži sve te slike o kojima je i slušala, i to slikarskom četkicom. Iz te inspiracije nastala su ova dela koja su posvećena stradanju srpskog, romskog i jevrejskog naroda u Jasenovcu. Mi smo izložbu nazvali ,,Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti vaskrsenjaʼʼ upravo zato što njene slike pozivaju na vaskrsenje i bude nadu u jedan novi život za koji se ona i svi mi molimo i koji te žrtve zaslužuju”, rekao je  kustos-istoričar Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina.”

 

Izložba je organizovana povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu i 80 godina od uspostavljanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Izložbenu postavku omogućili su Muzej žrtava genocida iz Beograd i Odbor Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve za Jasenovac.

Tehnička o medijska logistika poverena je Biblioteci “Centar za kulturu” Kladovo.

Izložbena postavka je otvorena na Vidovdan, 28. juna u Parohijskom domu crkve “Sveti Georgije” u Kladovu i biće otvorena do Velike Gospojine, 28. avgusta 2022. godine.

Ulaz je besplatan.

Fotografije predstavljaju deo kolekcije razglednica istoimene izlozbe.