Izložba "Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi"

10.04.2021.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo u sradnji sa Bibliotekom grada Beograda, priređuje otvaranje dokumentarne izložbe “Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi”.

Povod za realizovanje ove izložbe bila je potreba da se pruži srpski doprinos u svetskom obeležavanju stojedanaest godina smrti Lava Nikolajevića Tolstoja i dva velika jubileja Fjodora Mihailoviča Dostojevskog (200 godina od rođenja i 140 godina od smrti).

Izložba se otvara u sredu 14. aprila 2021. godine sa početkom u 11 časova u galerijskom holu Biblioteke u Kladovu, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mera u sprečavanju širenja Kovid-19 virusa.

Na otvaranju izložbe govore:

Autor izložbe i koordinator rusko-srpske saradnje u biblioteci "Sergej Mihalkov" pri Biblioteci grada Beograda, Nataša Bulatović,

prof. ruske književnosti na Katedri za ruski jezik Filološkog fakulteta, Irina Antanasijević,

Direktor Biblioteke Kladovo, Žaklina Nikolić

Biblioteka grada Beograda, kao jedna od vodećih institucija kulture u prestonici, kreirala je dvodelnu izložbu Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi povodom manifestacije Dani srpske kulture u Rusiji 2011. godine, čiji su organizatori bili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Ministarstvo kulture Ruske Federacije.

Izložbu sačinjava 15 plakata vezanih za Dostojevskog i 15 plakata o Tolstoju, na ruskom i srpskom jeziku. Autorka je nastojala da pruži svestran prikaz recepcije najvećih ruskih pisaca u Srbiji, istražujući ujedno prevodilačku, štamparsku, kritičarsku, pozorišnu, filmsku, društvenu i prosvetnu delatnost Srba vezanu za ovu dvojicu velikana u periodu od sredine 19. i tokom čitavog 20. veka. Ova izložba pored navedenog, otkriva i malo poznate, direktne veze između ovih pisaca i srpskog naroda, njihovo zalaganje za srpska pitanja, za ruske dobrovoljce u srpsko-turskom ratu, prikazuje misli Dostojevskog o Istočnom pitanju i njegovo divljenje srpskom narodu, izvođenje loze svih Tolstojevih potomaka koji su emigrirali u Srbiju. Tolstojevu plaketu počasnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti) njihovu privatnu prepisku i druženje sa pojedinim Srbima (Tolstojevu prepisku sa Anđom Petrović, sestrom Nadežde i Rastka Petrovića i sl.

Građa za izložbu je pažljivo prikupljana u arhivima, muzejima, bibliotekama, pozorištima i kinotekama širom Srbije. 

Izložba “Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi” otvorena je do 23. aprila 2021. godine o dostupna za razgedanje svakog radnog dana od 7h do 20h.