Izložba "Tragovima prošlosti" i obeležavanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”

06.12.2021.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović i ambasador SAD u Beogradu, Entoni Godfri i njihovi saradnici posetili 3.12.2021. godine, izložbu radova i proizvoda Udruženja domaće radinosti "Misija Kreativa”. Na izložbi su prikazani i eksponati koji su predstavili tkalje Kladova na nedavno održanoj izložbi “Expo” Dubai 2021.

Tragovi vremena istočne Srbije, Timočke krajine, donjeg Podunavlja Đerdapa, ostavio je veoma lep utisak na visoke zvaničnike i goste Kladova, koji su izrazili sve pohvale za rezultate rada vrednih tkalja.

Udruženje „Misija kreativa“ osnovano je 2007. godine u Kladovu kao udruženje žena koje će delovati na poljima očuvanja tradicije i starih zanata. Članovi su Etno mreže Srbije krovne asocijacije proizvođača rukotvorina iz cele Srbije organizovanih u zanatska udruženja i zadruge koje izrađuju autentične rukotvorine primenom tradicionalnih tehnika. Članice udruženje bave se ručnim radom, izlaganjem i opremanjem prostora u kome su izloženi stari predmeti, slike i nošnje. Eksponati postavke u Etno sobi stari su i više od jednog veka i svedoče da je „Misija kreativa“ čuvar tradicije kladovskog kraja.

Trenutne aktivnosti „Misije kreativa“ usmerene su na radno angažovanje kroz javne radove žena iz grupe teže zapošljivih lica, koje pored sticanja znanja u izradi predmeta u tehnikama starih zanata, dobijaju tokom četiri meseca i finansijsku podršku preko Nacionalne službe za zapošljavanje. Do sada su kroz ovakav vid angažovanja obučene 33 žene, a poslovi su prilagođeni fizičkim mogućnostima i interesovanjima prijavljenih uz stalni nadzor i edukaciju koju obavljaju licencirani mentori.

Inače, poseta je upriličena u okviru globalne kampanje ”16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koju obeležava 1.700 organizacja u preko 100 država sveta i počinje od 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Kampanja "16 dana" obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

25. novembar - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

 1. decembar - Svetski dan borbe protiv AIDS-a

 3. decembar - Međunarodni dan osoba sa invaliditetima

 6. decembar - Godišnjica Montrealskog masakra

10. decembar - Međunarodni dan ljudskih prava

Koristan link:

https://www.womenngo.org.rs/prakticne-politike/kampanje/16-dana-aktivizma/160-16-dana-aktivizma-protiv-nasilja-nad-zenama

Fotografije preuzete sa sajta opštine Kladovo:

https://www.kladovo.org.rs/vest-kampanja-16-dana-protiv-nasilja-nad-enama-1429.htm#prettyPhoto