Izložba "Večiti krug" - Pojasevi Etnološke zbirke Narodnog muzeja u Zaječaru

30.07.2018.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo u svom galerijskom prostoru od 4. avgusta do 4. septembra 2018. godine, predstavlja izložbu pojaseva iz Etnološke zbirke Narodnog muzeja u Zaječaru.

Etnološko odeljenje Narodnog muzeja u Zaječaru poseduje bogate zbirke seoske i gradske narodne nošnje i nakita. U ovim zbirkama nalazi se 409 pojaseva i njihovih delova, kao i fotografije iz fototeke ovog odeljenja.

Čovek istočne Srbije je na pojas obraćao veliku pažnju, od njegove izrade do najraznovrsnijeg korišćenja. Njegova praktična namena daje mu široku upotrebu u materijalnoj kulturi, a, za razliku od mnogih drugih materijalnih predmeta, zahvaljujući svojoj višeznačnoj simbolici, kao i dekorativnosti, on je dobio značajno i istaknuto mesto u socijalnoj i duhovnoj tradicionalnoj kulturi.

On je, po verovanjima, bio neophodan čoveku kako na ovom tako i na „onom“ svetu, te ga zato simbolično možemo nazvati čovekovim VEČITIM KRUGOM. Inače, pojas je jedan od najznačajnijih delova nošnje ne samo u srpskom, već i kod drugih naroda.

Izložba prikazuje oko 200 pojaseva i predstavlja najveću muzejsku zbirku pojaseva u Srbji, ne računajući Etnografski muzej u Beogradu.

Autor izložbe je dr Dejan Krstić, etnolog i antropolog, muzejski savetniku Narodnog muzeja Zaječar.