Izložba fotografija „Staro Kladovo“

13.04.2017.

Povodom obeležavanja Dana opštine Kladovo (26.april 1867/2017) postavljena je izložba fotografija Zavičajnog fonda Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo pod nazivom „Staro Kladovo“.

Izložba fotografija „STARO KLADOVO“ nastala je kao rezultat upućenog javnog poziva (2002.) tadašnjeg „Centra za kulturu“ žiteljima opštine Kladovo,  da nam daju na uvid iz svojih porodičnih zbirki što starije fotografije i razglednice Kladova.

Usledio je period sakupljanja i prikupljenih oko 160 različitih fotografija. Najveći deo je digitalizovan, i oktobra  2004. godine izložba je po prvi put predstavljena javnosti. Izložbu čine 100 uramljenih fotografija kroz vremensku liniju koja počinje od 1902. godine sa dopisnom kartom na kojoj piše „Varoš Kladovo“ i ostalih razglednica i fotografija s početka 19. veka koje prikazuju živopisnu varošicu na obali Dunava.

Izložba „Staro Kladovo“ je deo Zavičajnog fonda biblioteke.

 

Koristan link:

http://www.kulturakladovo.rs/vest--Izlozba-fotografija-%E2%80%9EStaro-Kladovo%E2%80%9C--_295

 

Od oktobra 2014. godine, postojeći fond starih fotografija intezivno se popunjava novim fotografijama.

To je bio razlog da Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo novembra 2016. godine pokrene projekat „Kladovo kroz vreme“ sa željom da dopuni već postojeći fond starih fotografija novim, ali i sa ostalom građom, poput razglednica, dokumenata, mapa, plakata, čestitki i ostale slične građe, koja bi poslužila u stvaranju nove izložbe starog Kladova.

Nova građa bi poslužila za izložbu koja će prikazati naš grad i opštinu kroz vreme, običaje, razne društvene i privatne događaje kako se Kladovo razvijalo i dobijalo sadašnji izgled i status.

Projekat nosi naziv „Kladovo kroz vreme“ i ima veliki odziv najviše na društvenoj mreži, gde u okviru posebno kreirane grupe https://www.facebook.com/Kladovo-KROZ-VREME-559276824283674/ pristužu nove fotografije i dokumenti koji otkrivaju nove lepote Kladova i okoline.

Izložba je postavljena i otvorena od 18. aprila do 16. maja 2017. godine.