Izložba radova „Vrtlog emocija“ Sanje Rajić iz Kladova

04.04.2022.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo priređuje prvu samostalnu izložbu radova Sanje Rajić iz Kladova.

 

Izložbu čine radovi oslikani tehnikom tečnog slikarstva (fluid painting) koje dočaravaju kreativni duh i motiv autorke.  

"Vrtlog emocija" u autorkinom iskoraku predstavlja put od poricanja, preko ljutnje, pregovaranja, depresije i konačno, prihvatanja smrti, ne samo voljene osobe već i snova, želja, nada, uverenja ... do ličnog preobraženja.

 

Ponedeljak 11. april 2022. godine u 18.30 časova.

Galerija Biblioteke u Kladovu.

Ulaz je slobodan.

 

Izložba je prodajna.

 

Sanja (Rajić) Barbatesković, rođena je u Kladovu marta 1972. godine.

Sa umetnošću se susreće se još u osnovnoj školi čuvenog slikara iz Kladova, Mladena Jotova, koji je u to vreme predavao likovnu kulturu. Takođe, potiče iz porodice koja i sama ima afinitete prema umetnosti, a od jednog člana svoje familije dobija predlog da joj pseudonim glasi: SaRa (Sanja Rajić), koji i prihvata.

Godine 2017. doživljava iznenadnu smrt supružnika sa kojim je odrasla i provela više od polovine svog života, a 2018. taj ambis života i vrtlog osećanja pretače u boje, a boje izliva na "platno". Upoznaje se sa tzv. tečnim slikarstvom (Eng. fluid art/painting, pouring art) i uglavnom radi sa preostalim supružnikovim materijalom i farbama na gipsanim i lesonit pločama. Kao rezultat dobija umetnine koje oslikavaju njeno stanje duše. U početku na površinu isplivavaju mračne i tamne nijanse, dok ceo proces prerasta u kreativnu terapiju. Tada doživljava prekretnicu, prihvata tu surovu stranu života i okreće se novinama, što se odražava i na njenim radovima. Isprobava nove tehnike i kombinacije boja što ovoga puta inspiriše i posmatrače. Posmatrač, analizirajući delo, i sam doživljava putovanje kroz nove svetove, što ga navodi da zaviri duboko u srž zaboravljenih i davno potisnutih osećanja.