Izložba radova Jelice Cice Savičić iz Kladova

13.02.2019.

U galeriji Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo izložene su slike Jelice Cice Savičić iz Kladova rađene u tehnici enkaustika.

Reč je o jednoj od najstarijih slikarskih tehnika. Slika se pastelnim bojama na papiru ili kartonu glatke površine koji ne upija boju, a umesto četkice koristi se pegla. To je zaboravljena tehnika koja u poslednje vreme privlači pažnju savremenih slikara zbog svoje jednostavnosti i neponovljivosti. Na izložbi je prikazala i nekoliko akvarela, koji predstavlja njen nov izražaj u umetnosti.

 

Izložba je prodajnog karaktera. Može se pogledati svakog radnog dana od 07h do 20h, do 11. marta 2019. godine.

 

Jelica Cica Savičić je rođena u Kladovu gde živi i stvara.

U svet umetnosti uplovila je kroz kreaciju i dizajn, nastavila izradom tkanih odevnih predmeta, korak dalje napravila ručno oslikanim odevnim predmetima od svile, potom svoj rad predstavljala u tehnici enkaustika, a u poslednje vreme svoj umetnički izražaj sa posebnim zadovoljstvom iskazuje kroz akvarele.

Autorka je na samom početku svog umetničkog bitisanja, uprvo u prostoru gde sada izlaže svoje radove,svakodneno i veoma predano učila tehnike korišćenje razboja za tkanje i tehnike pustovane vune.

Njene prve izložbene postavke ručnih umetničkih radova (ženske torbe, šalovi, predmeti od pustovane vune) beležimo u galeriji biblioteke, pripređene zajedno sa članovima udruženja građana “Misija kreativa” Kladovo na grupnoj izložbi ručnih radova.

Jelica Cica Savičić, pored učešća na grupnim izložbama, beleži pet samostalnih izložbi, 2009. i 2011.godine izložbe tkanih odevnih predmeta u Kladovu,  potom, 2013.godine izložbu ručno oslikanih odevnih predmeta od svile, 2016.godine izlagala je u Gradskoj galeriji u Majdanpeku, a 2017.godine priredila je izložbu slika rađenih u tehnici enkaustika.

Svoje radove predstavila je 2015.godine na izložbi u austrijskom gradu Weiz, i na Sajmu starih zanata u Drobeti Turn Severin u susednoj Rumuniji.

Učestvovala je na VII, VIII i IX međunarodnoj izložbi „Umetnost u minijaturi MajdanArt“ (Majdanpek i Muzej primenjenih umetnosti Beograd, kao i na XV i XVI izložbi „Žene slikari“, 2017. i 2018., zatim na Međunarodnoj manifestaciji MIRK – Čantavir 2018., XVII Zrenjaninskim susretima slikara, Salonu minijatura „Zrno“ Zrenjanin, na kolektivnim izložbama u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Zrenjaninu, Smederevu, Sremskim Karlovcima, Sremskoj Kamenici, Irigu i drugim.

Član je udruženja „Likum“ iz Novog Sada.

 

Kontakt sa umetnikom;

jelicasavicic@yahoo.com