Izložba u čast Milorada Pavića “Od A do Š” u Kladovu

08.03.2021.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo ima čast i zadovoljstvo da prikaže multimedijalnu izložbu Biblioteke grada Beograda "Pavić od Š do A", kojom su obeležena tri jubileja akademika Milorada Pavića tokom 2020. godine; 90 godina od rođenja, 10 godina od smrti i 35 godina od objavljivanja kultne knjige srpske književnosti "Hazarskog rečnika".

Izložba je do sada prikazana u Parizu u Kulturnom centru Srbiji i u Čačku u Gradskoj biblioteci “Vladislav Petković Dis” (2020. godine).  

Svečano otvaranje u Kladovu je u petak, 12. marta 2021. godine u 11 časova u galeriji Biblioteke.

Reč na otvaranju imaju:

Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteka grada Beograd

Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke u Kladovu

Autorka izložbe;

Isidora Injac i Vladislava Ivković Marković,bibliotekarke Biblioteka grada Beograda

Izložba prikazuje život i stvaralaštvo Milorad Pavića, u vidu dizajniranih slova od A do Š, predstavljajući svojevrsnu refleksiju romana “Hazarski rečnik”.

Postavku izložbe  čini i kompjuterska prezentacija Pavićevih dela i rukopisa, između ostalih i prvog primerka "Hazarskog rečnika".

Milorad Pavić je u svojim delima nudio igru duha i reči. Pisao je romane, rečnike, ukrštenice, poigravao se maštom i tarot kartama. Dopuštao čitaocu da sam izabere ili dopiše kraj knjige.

Zbog toga izložba, posvećena jubilejima, u duhu njegovih romana posetiocima otvara mogućnost da se poigraju, sami odrede način na koji će je doživeti.

Izložbu su priredili saradnici Biblioteke grada Beograda; Vladislava Ivković Marković, Isidora Injac i Marjan Marinković.

Izložba će trajati do 12. aprila 2021. godine

Radno vreme galerije je od 07h do 20h svakog radnog dana.

Korisni linkovi:

Dnevni list DANAS 
https://www.danas.rs/kultura/pavic-od-s-do-a-u-kladovu/?fbclid=IwAR2_ANcxMrr-tlnyqFbcHyWF6RKGxKhwIet2o1_3x6LlPKFOj5Q-pRiWjEQ

TV Kladovo
https://www.youtube.com/watch?v=1P6Ncr6DMaI