Izložbe "Tvrđave na Dunavu" i "Dunavska avantura" u Kladovu

12.07.2011.

Putujuća izložba „Put kulture – TVRĐAVE NA DUNAVU“ Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, započela je svoju letnju turneju po Srbiji u Kladovu. Ovaj izložbeni projekat ima za cilj razvoj puta kulture koji treba da poveže, u jedinstvenu tematsku celinu, lokalne zajednice na Dunavu – Bač, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Golubac, Veliko Gradište i Kladovo - koje baštine reprezentativne tvrđave i utvrđene gradove, i pomogne da ovaj značajan potencijal bude stavljen u funkciju razvoja lokalnih sredina.
Tvrđave na Dunavu danas su spomenici kulture koji svedoče o brojnim bitkama i važnim istorijskim događajima koji su se odigrali na njegovim obalama, ali i prisustvu različitih kultura koje su dale pečat jedinstvenom i bogatom konglomeratu naše današnje baštine.
Iako su odraz vojne arhitekture, tvrđave nisu imale samo odbrambenu funkciju, već je trebalo i da fasciniraju protivnika. Po svojim oblicima i dimenzijama, one su često bile simbol i otelotvorenje snage, moći, blagostanja i napretka. Podignute na pažljivo odabranim mestima od izuzetnog strateškog značaja, one i danas pobuđuju naše divljenje. Dragocene i izuzetne po svojoj prirodi, tvrđave umnogome uvećavaju lepotu pejzaža, i što je još važnije, doprinose identitetu lokalnih zajednica koje su čvrsto vezane za svoje kulturno nasleđe.
Sedam tvrđava na Dunavu, prati atraktivna postavka, u vidu zasebnih tematskih celina, koja kroz svoju formu, fotografiju i tekst dočarava lepotu i važnost tvrđava u Baču, Petrovaradina u Novom Sadu, Kalemegdana u Beogradu, Smederevsku, Ramsku kraj Velikog Gradišta, Golubačku i Fetislam u Kladovu. Izložba je postavljena u atrijum bašti Centra za kulturu Kladovo i privlači veliku pažnju meštana i turista.
Prateći deo ove izložbe je interaktivna izložba „Dunavska avantura“ koju je osmislio kreativni tim Turističke organizacije Srbije. Interakcijom kulture i turizma na jedan specifičan način, javnosti je približeno bogatstvo kulturološke različitosti Dunava. Posetioci imaju priliku da učestvuju u sadržajima izložbe; šetaju šumom uz zvuke cvrkuta ptica i žubor potoka, oblačiti se u ribara, sastavljati zanimljive recepte sedeći na hoklici u seoskom domaćinstvu, voziti bicikl uz video simulaciju puta kroz bogatu floru i faunu Đerdapske klisure, pogledati maketu potopljenog ostrva Ada-Kale, fotografisati se kraj panoa sa ilustracijama srednjovekovnog viteza i dama, Rimskih legionara, Lepenca.
Postavka je izložena u galeriji Centra za kulturu Kladovo.
Obe izlože traju do 24. jula 2011.