Kazan Kult 2019. - Scenski program Homerova Odiseja i nasleđe u delu

21.08.2019.

U okviru programa manifestacije 6. “Kazan Kult” Kladovo 2019., nakon konferencije koja će se održati u prepodnevnim satima, u večernjem terminu za publiku priređuje se umetničko scenski program na temu “Nematerijalno i kulturno nasleđe kao strateški resurs za razvoj lokalne zajednice".

Subota, 31. avgust 2019. godine u 19 časova, letnja pozornica Biblioteke u Kladovu na keju.

Program sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

19,00 – Najava programa

Muzički nastup: Ivana Boldorac iz Kladova.

Promocija knjige  Prof. Dr Staša Babić „METAARHEOLOGIJA“. Govore atorka, predstavnik izdavača Zoran Hamović - Klio, Bora Dimitrijević arheolog.

Reč o izložbi „Dionis" - Nasleđe u delu autora Dragoslava Živkovića Zavičajnog muzeja Knjaževac

Predstava „Odiseja“ Teatra kabare Tuzla u adaptaciji Vlade Keroševića

Igraju: Armin Filipović, Tamara Miličević-Stilić, Faruk Beganović, Irma Zukić, Borislav Matović, Alma Hasanbašić, Eurimah - Hasan Sušić, Luka Spasojević, Mirza Pinjić, Nikolina Gagić, Ida Tursić, Asja Grabić , Mirza Mujagić, Mirza Pinjić, Nikolina Gagić, Asja Grabić, Ida Tursić.

 

Više o programu:

PROMOCIJA KNJIGE

Prof. Dr Staša Babić, METAARHEOLOGIJA
Ogled o uslovima znanja o prošlosti
Knjiga koja će konačno objasniti čime se to arheologija bavi, te razbiti zablude 
da arheolozi iskopavaju stare lonce i zakopano blago, već naprotiv ubedljivo pokazati 
da oni proizvode znanje o prošlosti.

Knjiga Staše Babić Metaarheologija: ogled o uslovima znanja o prošlosti spada u red najvažnijih novijih knjiga u srpskoj arheologiji, a ravnopravno stoji rame uz rame s elitnim knjigama iz oblasti teorijske arheologije u svetu. Njena važnost za srpsku kulturu i nauku je višestruka

IZLOŽBA O NEMATERIJALNOM KULTURNOM NASLEĐU

Nasleđe u delu Dragoslava Živkovića Zavičajnog muzeja Knjaževac

Dragoslav Živković je rođen u Knjaževcu 1955. godine. Studirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi Mirjane Mihać. Stručno usavršavane zaokružio je magistraturom 1987. god. Dragoslav Živković živi u Knjaževcu. Radi u Zavičajnom muzeju Knjazevac.

Autentičnost i univerzalnost njegovog rada stavljaju ga u red najuticajnijih i najznačajnijih savremenih stvaralaca. Uspešnost negovog rada potvrđuju mnoge značajne nagrade - Nagrada za slikarstvo iz fonda Petra Lubarde, Nagrada iz fonda Bete i Riste Vukanovića, Godišnja nagrada Galerije Ilije M.Kolarca i Nagrada za akvarel na 12.Međunarodnoj izložbi minijature u Torontu.

Izlagao je na više samostalnih i grupnih izložbi. Decembra 2006. godine imao je retrospektivnu uzložbu u galeriji ″Progres″ u Beogradu. Kolekcija dela Dragoslava Živkovića zauzima izuzetno mesto u umetničkom fondu Zavičajnog muzeja Knjazevac. Največi broj dela nastao je za potrebe stalnih postavki Muzeja, deo , uglavnom ranijih radova je poklon autora Muzeju.

Korisni linkovi o autoru i muzeju;

http://muzejknjazevac.rs/dzivkovic_lat.html

http://www.muzejknjazevac.org.rs/rs/o-muzeju

 

PREDSTAVA ODISEJA,

Autor: Homera, režija: Vlado Kerošević, asistent režije: Damir Mahmutović, nastala je u saradnji Teatra kabare Tuzla i Studentske scene Akademije dramskih umetnosti Univerziteta u Tuzli.                                                      

Predstava je dramaturška obrada epa o Odiseju, koji je uz Ilijadu jedno od najvažnijih djela antičke književnosti. Danas se smatra klasikom nemjerljive kulturne i umetničke vriednosti. Homer je uticao na mnoge autore svog vremena, ali i na pisce kroz celu književnost do današnjih dana.

Predstava, kao i sam ep, u središte priče stavlja jednog od najuticajnijih grčkih prvaka, savetnika i ratnika iz Trojanskog rata, Odiseja, koji se nakon završetka desetogodišnjeg rata pokušava vratiti u domovinu, ali uvredivši Posejdona, boga mora, kažnjen je da godinama luta morem i nakon mnogo godina izbivanja, vraća se u otadžbinu, doživljavajući u međuvremenu na moru i kopnu mnoge pustolovine, strahote, opasnosti i iskušenja.

Ovo je priča o junaštvu, priča o ljubavi, vernosti, prijateljstvu i osveti, pobedi i porazu. Priča o nadljudskoj, skoro božanskoj upornosti i snazi duha i tela, bez obzira što prema Homeru njegovo ime znači “sin boli”. Radnja cele “Odiseje” odvija se kroz 41 dan, a započinje odmah nakon završetka Trojanskog rata.

Ton i svetlo: Nermin Brković.

Igraju: Armin Filipović, Tamara Miličević-Stilić, Faruk Beganović, Irma Zukić, Borislav Matović, Alma Hasanbašić, Eurimah - Hasan Sušić, Luka Spasojević, Mirza Pinjić, Nikolina Gagić, Ida Tursić, Asja Grabić , Mirza Mujagić, Mirza Pinjić, Nikolina Gagić, Asja Grabić, Ida Tursić.

 

Koristan link:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=25&v=LTiRRVjLkYM