Kazan Kult 2020 - Očuvanje usmenih tradicija kao nematerijalnog kulturnog nasleđa na području Podunavlja

25.08.2020.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo od 28. do 30. avgusta 2020. godine je domaćin stručne konferencije pod nazivom  “Očuvanje usmenih tradicija kao nematerijalnog kulturnog nasleđa na području Podunavlja“ koja se realizuje zahvaljujući sufinansiranju Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

U radu konferencije učestvovaće eminentna imena iz ove oblasti, a pored radnog dela u kome će biti prezentovane teme vezane za očuvanje usmene tradicije na području Podunavlja i Đerdapa, za učesnike i goste organizovan je obilazak kulturne baštine opštine Kladovo kao i umetničko- književni i scenski program na letnjoj pozornici biblioteke u Kladovu.

U stručnom delu konferencije učestvuju u ime domaćina Žaklina Nikolić, direktor Biblioteke “Centar za kulturu” Kladovo. reditelj Nebojša Bradić će govoriti na temu foklornog teatra; Aleksandar Milosavljević, teatrolog o drami Milene Marković na osnovu narodne pesme (Nahod Simeon ); Zoran Hamović, direktor IK “Clio”, na temu "Digitalno sećanje i kulturno nasleđe"; dr Jelena Ćuković sa Odeljenja za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu o problemu (ne)reprezentativnog u UNESKO-vom sistemu zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa; dr Iva Nenić, sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, „Guslarke i sviračice na tradicionalnim instrumentima“-identifikacija zvukom; Danijela Filipović iz Centra za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu o upisu u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa kao načinu očuvanja usmenih tradicija; msr Nataša Mladenović Ribić, kustos Centra za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu sa temom "Scena „muzike sveta“ (world music) kao prostor za očuvanje srpskog tradicionalnog pevanja"; Suzana Antić iz Narodnog muzeja Zaječar, na temu "Primena znanja u izradi i sviranju tradicionalnih instrumenata"; Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajina Negotin o iskustvima usmenih tradicija Podunavlja; Zdenka Tomić i Suzana Mihajlović Jovanović, novinarke iz Negotina o iskustvima u beleženju usmenih tradicija u Istočnoj Srbiji.

Pored stručne konferencije za meštane Kladova priređuje se u petak 28. avgusta 2020. sa početkom u 19 časova, promocija knjige “Guslarke i sviračice na tradicionalnim instrumentima”.

U ovom programu učestvuju: Iva Nenić, autorka; Nebojša Bradić, reditelj; Zoran Hamović, IP Klio; Neda Nikolić; Žaklina Nikolić, direktor Biblioteke "Centar za kulturu" Kladovo i vokalni solisti iz etno grupe "Grivna" OMŠ "Konstantin Babić" Kladovo, Ivana Boldorac i Anđelina Jovanović.

Scenski program je rezervisan za subotu 29. avgust 2020. godine od 18 časova na letnjoj pozornici biblioteke uz nastup čuvara usmenih tradicija Podunavlja i istočne Srbije. Najavljeno je učešće instrumentalista iz izvornog orkestra pod vođstvom Jovana Todorovića iz Kobišnice (zdravičar, okarina, duduk, list, doboš) i Stefana Radovanovića, instrumentaliste iz Bora, dvostrukog dobitnika prve nagrade na Republičkom takmičenju Sabora frulaša u Prislonici kod Čačka (duduk, frula, gajde).

U nastavku programa planirana je projekcija dokumentarnog filma: “Svirala od jedanaest pedalja” autorke Zdenke (Golubović) Tomić iz Negotina. Film prati proces izrade i demonstraciju izvođenja melodija na starom narodnom pastirskom instrumentu rikalu ili bušenu. Dobitnik je priznanja:"Srebrni pastir“ za najbolje etnomuzikološko ostvarenje na Festivalu televizijskog etnološkog filma u Kučevu, 2001. / Specijalna diploma „Prohorski anđeo“ na Međunarodnom festivalu etnološkog filma u Beogradu, 2001./ Pohvala Festivala udruženih radio i TV stanica Srbije u Sokobanji, 2001. / Gran pri Međunarodnog festivala „Paunovo pero“ u Gospođincima, 2005.

Pripovedačka predstava „Ljubavni vremeplov“.

Glumica Vesna Stanković i muzičar i artist Vladimir Preradović Lord

Zvanični plakat manifestacije "Kazan Kult" prikazuje skulpturу "Svirač" autorsko delo Velimira Đorđevića umetnika grnčаrije iz Zaječera.
Njegovo umetničko stvaralaštvo zebeležili su bibliotekarka Violeta Stanković Anđеlкović i etnolog Dejan Krstić iz Zaječara.
Preporučujemo: 
http://zajecarskahronika.rs/u-svetu-zanatstva-i-umetnosti-grncar-velimir-dordevic/?fbclid=IwAR1blmh6KSXAFXH8N1r81ampsVeLjjI5wMRtzYXFAiz8iJM-pOZcODxmjCk

https://www.youtube.com/watch?v=wuV-AcmRIkc&t=226s