Kladovo deo likovnog umetničkog karavana "Biblioteke u oku umetnika"

14.02.2023.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo učesnik je likovno umetničkog projekta „Biblioteka u oku umetnika“ koja je udružila dvadesest i dve biblioteke u Srbiji.

Projekat podrazumeva angažovanje istaknutih lokalnih likovnih stvaraoca koji su u slobodnoj tehnici, na slikarskom platnu, ovekovečili arhitektonska zdanja javnih biblioteka iz svoje sredine.

Želimo da podsetimo da Biblioteke predstavljaju znamenitost svakog grada i da su hramovi kulture svoje lokalne zajednice.

Rade i funkcionišu u različitim prostorima, a statistika govori da preko 80% njih nema adekvatan prostor.

Neke biblioteke su oronula ili zastarela zdanja ali neke su zaštićeni spomenici kulture i velelepna i funturistička zdanja.

Cilj projekta je da se poveća vidiljivost javnih biblioteka i istakne višeslojni značaj biblioteka kao nosilaca identiteta naroda, važnih znamenitosti lokalne sredine i značajnih institucija kulture  jedne zemlje.

Cilj je i isticanje potrebe da se za biblioteke grade funkcionalno opremljeni prostori u korist građana i korisnika usluga bibloteka, zatim  povezivanje javnih biblioteka Srbije i isticanje rada lokalnih likovnih umetnika.

 

Snimljen je kratak film o učesnicima projekta, promovisan na  Međunarodnoj konferenciji Bibliotekarskog društva Srbije koja je u decembru 2022. godine obeležila 75 godina postojanja Društva.

Film možete pogledati ovde;

https://www.facebook.com/bibliotekarskodrustvosrbije/videos/648959183488191

 

Drugi deo projekta se upravo realizuje početkom realizacije putujuće izložbe svih radova, koja bi proputovala Srbiju i gostovala u galerijama javnih biblioteka.

14. februara 2023.g., ciklus izložbi "Biblioteke u oku umetnika" počinje u Gradskoj bibliotrci  “Atanasije Stojković” u Rumi sa početkom u 12.00 časova.

Nastavlja se ovim rasporedom:

  3. mart - Gradska biblioteka u Novom Sadu,

20. mart - Biblioteka “Vlada Aksentijević”-  Obrenovac,

  4. april - Biblioteka “Gligorije Vozarović”- Sremska Mitrovica

20. april - Narodna biblioteka Osečina,

 4. maj - Biblioteka “Dimitrije Tucović”- Lazarevac,

22. maj - Narodna biblioteka “Dr Milovan Spasić”- Rekovac,

 5. jun. - Biblioteka “Vuk Karadžić”- Batočina,

20. jun - Narodna biblioteka  Merošina,

 4. jul - Javna biblioteka Doljevac,

20 jul. - Biblioteka “Branko Radičević”- Lebane,

 4. avgust - Narodna biblioteka “Antonije Popović” – Trgovište,

21. avgust - Narodna biblioteka “Stevan Sremac”- Sokobanja,

 4. septembar -  Biblioteka “Srboljub Mitić”- Malo Crniće,

20. septembar - Narodna biblioteka “Vuk Karadžić”- Veliko Gradište,

 5. oktobar - Biblioteka “Centar za kulturu”- Kladovo.

 

Biblioteka u Kladovu je angažovala slikara Miću Skrlatovića iz Kostola koji je tehnikom ulje na platnu, dočarava izgled objekta biblioteke u Kladovu, svojevrsnog lokalnog kulturnog centra.

Biblioteka u Kladovu je nažalost često menjala svoje adrese ali je svoje konačno utočište pronašla u objektu na slici koji je počeo sa radom 1977. godine – objekat i tadašnja ustanova “Dom kulture”.  

Projekat sprovodi Sekcija za kulturne i obrazovne programe u bibliotekama Bibliotekarskog društva Srbije po ideji bibliotekara MA Siniše Golubovića iz Biblioteke „Vuk Karadžić“  iz Aleksinca.

Virtuelnu izložbu-film sa katalogom, realizovali su MA Siniša Golubović i Branimir Veljković, dok je Branimir Veljković bio zadužen i za tehničku pripremu, montažu i dizajn.

Izdavač kataloga je Biblioteka „Vuk Karadžić“, Aleksinac.

 

 Korisni linkovi:

 

https://www.kulturakladovo.rs/vest-Projekat-umetnickih-slika-%E2%80%9CBiblioteka-u-oku-umetnika%E2%80%9D_1315