Kladovo učesnik 9. međunarodnog festivala i konferencije bibliobusa Republike Hrvatske

07.06.2021.

Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo po pozivu, Hrvatskog knjižničarskog društva i Komisije za pokretne knjižnice i Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, učestvuje sa stručnim izlaganjem na virtuelnom međunarodnom stručnom skupu “15. okrugli sto o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 9. festival hrvatskih bibliobusa”.

 8. i 9. juna 2021. godine na virtuelnoj konferenciji okupiće se velika porodica putujućih bibliotekara iz deset država, koja će razmeniti iskustva poketnih biblioteka pre, za vreme i posle pandemije koronavirusa.

 

Predstaviće se iskustva pokretnih biblioteka:

Australija (West Torrens, Adelaide), Finska (Turku), Mađarska (Pečuj), Holandija (Middelburg), Portugal (Proença Nova), Španija (Barselona, León ), Slovenija (Ptuj, Krško, Murska Subota), Republika Severna Makedonija (Skoplje, Štip).

U ime domaćina, Republike Hrvatske, predstavljaju se putujući bibliotekari iz gradova; Zagreb, Vinkovci, Koprivnica, Karlovac, Zadar, Rijeka, Bjelovar.

 

Srbiju predstavljaju Biblioteke iz Kruševca i Kladova, i to:

Snežana Nenezić “Mobilna biblioteka Narodne biblioteke Kruševac u vreme korone” i Žaklina Nikolić “Uloga bibliobusa u doba korone” Biblioteke Kladovo.

 

U Srbiji su do sada organizovana dva festivala i međunarodne konferencije bibliobusa (2018. i 2019. godine) uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja RS.

Organizator je bila Biblioteka u Kladovu.

 

Korisni linkovi:

 

https://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:822695-U-Kladovu-odrzan-prvi-Festival-bibliobusa-u-Srbiji-FOTO

 

https://www.kulturakladovo.rs/vest-Prvi-Festival-bibliobusa-u-Srbiji-organizuje-biblioteka-iz-Kladova_1000

 

https://www.kulturakladovo.rs/vest-Drugi-festival-i-medjunarodna-konferencija-o-bibliobusima,-Kladovo,-14-16.-oktobar-2020._1124

 

https://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:822695-U-Kladovu-odrzan-prvi-Festival-bibliobusa-u-Srbiji-FOTO