Kladovo učesnik Festivala bibliobusa u Hrvatskoj povodom 50 godina od početka rada prvog bibliobusa u bivšoj Jugoslaviji

03.06.2019.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo ove godine obeležava 10 godina rada bibliobusa koji je dobijen nakon dugogodišnje partnerske frankofone saradnje sa Departmanom Vandeja iz Francuske.

Rad biblioteke na točkovima u 12 sela opštine Kladovo razvio se i u delu saradnje i razmeni iskustava sa bibliobusnim službama Francuske, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Holandije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore.

Prepoznatljivi po rezultatima rada i autentičnosti, kladovska bibliobusna služba često se poziva na stručne skupove bibliotekara u državi i inostranstvu sa željom da u stručnim radovima, prezentacijama, posterima i izložbama predstavi svoja iskustva.

Ove godine, Kladovo učestvuje od 6. do 8. juna 2019. godine, na 14. okrugli sto o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 8. festival hrvatskih bibliobusa pod nazivom “Bibliobus, štA da?”. Po pozivu domaćina, stručni rad na temu: “Deset godina saradnje bibliobusnih službi Srbije i Hrvatske” izlaže, Žaklina Nikolić direktor biblioteke u Kladovu.

Ovogodišnji, 8. festival bibliobusa odvija se u sklopu projekta Rijeka 2020 - Evropska prestolnica kulture, a povod je obeležavanje vrednog jubileja - 50. rođendana riječkog bibliobusa koji je bio prva pokretna knjižnica tog tipa u celoj Hrvatskoj pa čak i tadašnjoj Jugoslaviji. Festival se odvija u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka i Hrvatskog knjižničarskog društva - Komisije za pokretne knjižnice, uz podršku Rijeke 2020, Grada Rijeke, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva turizma Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije i Veleposlanstva Španjolske u RH.

Festival prati dvodnevni 14. okrugli sto o pokretnim bibliotekama uz pozvana i prijavljena izlaganja, izložba postera i rasprave, na temu uloge bibliobusa u razvoju mreže javnih biblioteka i bibliotečko-informacione delatnosti i razmena iskustava.

Na dva riječka trga biće parkirani, izloženi i otvorenih vrata  bibliobusa iz Zadra, Bjelovara, Čakovca, Karlovca, Koprivnice, Križevaca, Rijeke, Vinkovaca, Zadra, Zagreba, Kopra, Pečuha, Postojne, Banja Luke i Milana.

Festival bibliobusa će ove godine uveličati i prisustvo najmlađeg bibliobusa iz Srbije a to je bibliobus iz Kruševca i on će biti 16. učesnik ovog neobičnog festival. Snežana B. Nenezić, direktorka Narodne biblioteke Kruševac govoriće na temu “Mobilna biblioteka u kulturi grada Kruševca”.

Festival će pratiti izložba o pokretnim bibliotekama, druženje sa književnicima, ilustratorima i animatorima.

 

Podsećamo u Srbiji postoje četiri bibliobusne službe i to, po redosledu početka rada,  u Prijepolju, Aleksincu, Kladovu i odnevano u Kruševcu.

 

Promotivni film 14. okruglog stola o pokretnim knjižnicama i 8. festivala bibliobusa:

https://www.youtube.com/watch?v=AlESbVKuzVo