Književni „Usnuli zmajevi“ Miloš Petković i Aca Seltik

19.02.2019.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo ima čast da predstavi deo autorskog tima zaslužnog za epsku avanturu prepunu usnulih zmajeva; Miloša Petkovića i Acu Seltika sa njihovim romanom „Usnuli zmajevi“.

Promocija će se održati u četvrtak 28. februara 2019. godine.

Pisci će bibliobusom obići Tekiju (u 11,00h) i družiti se sa korisnicima pokretne biblioteke a od 13,00h poćinju sa književnim druženjem u gradskoj biblioteci sa učenicima 8. razreda OŠ "Vuk Karadžić" iz Kladova.

Ovu epsku avanturu osmislio je autorski tim (Miloš PetkovićAca Seltik i Igor Krstić). Roman govori o izabranim herojima i slovenskim bogovima i vraća nas u drevno doba kada su vile i lesnici hodili šumama, patuljci u srcima planina tragali za zlatom, srebrom i draguljima, a kentauri posmatrali zvezde sluteći u njima proročanstva…

Radnja se odigrava na Rtnju, Zlatiboru, Staroj planini, a bogovi su slovenski. U knjizi ima i ljubavi, što je veoma značajno jer nije svojstveno žanru fantastike. Najveći kvalitet ovog dela upravo to što će čitaoci prepoznati mnoge priče koje su čuli u detinjstvu. 

Glavni likovi, mladi slovenski ratnik Vukman i vila Kalina kreću u avanturu, dok se kasnije knjizi pojavljuju i interesantna mitska bića. Autori su stvorili likove koji su spremni da daju život zarad opšteg dobra.
„Usnuli zmajevi“ je prelepo ilustrovana, bajkovita priča, koja pokazuje da uz požrtvovanje, hrabrost i iskreno prijateljstvo uvek ima nade u borbi protiv iskonskog zla.

 

Biografija autora:

 

Miloš Petković rođen je u Nišu 1986. godine. Od 2008. piše romane i kratke priče. Autor je tri trilogije: Vukovi sudbinePerunov HroničarSedam mačeva, romana Veštica iz Strašilova – Memento mori, koji koautorski potpisuje sa ruskim piscem Antonom Ivanovičem Leskovim, i serijala za decu Patuljci i vile.
Najmlađi je član Udruženja književnika i književnih prevodilaca grada Niša. Dobitnik je na­ grada „Sveta Petka“, „Svetosavski pečat“ i „Zlatni trag“.
Živi u Nišu, sa suprugom Nevenom i ćerkicom Ninom.

 

Aca Seltik, muzičar, frontmen grupa Ortodoks Kelts i Despot. Hevimetalac, roker, panker i još štošta. Fan fud­balskog kluba „Seltik“ iz Glazgova i reprezentacije Srbije. Razgovarao telefonom sa Ianom Andersonom, Brusom Dikinsonom, Ričijem Blekmurom i Kendis Najt i drugovao sa Džimom Kerom, Čarlijem Burčilom, Šejnom Mek Gouanom s kojima je i delio binu.
Novinar, zaposlen u Radio Beogradu, u redakciji Obrazovnog programa za decu, mlade i porodicu Radio Beograda 1.
Ali, pre svega, otac Stefana Vuka i Jovane, muž Jelene i potomak slavnih i poštovanih predaka ko­jima se zahvaljuje što ga načiniše ovakvim kakav jeste.

 

Igor Krstić rođen je u Pirotu 1982. godine. Di­plomirao je 2009. godine na Fakultetu umetnosti u Nišu. Bio je student generacije na Odseku slikar­stvo, u klasi profesora Bratislava Bašića. Bavi se slikarstvom, ilustracijom, karikaturom i stripom.
Osvajač je brojnih nagrada, među kojima se izdva­jaju: „Gran pri“ na međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2015. godine, nagrada knjižare „Delfi“ na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu 2015. go­dine, prvo mesto „Kragujevački pobednik“ za kratki strip, 2015. u Kragujevcu, zatim nagrada ULUPUDS­a za najbolje ilustrovanu ediciju knjiga za decu na 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu 2015. godine.
Živi i radi u Nišu.

Koristan link:

https://www.laguna.rs/n4030_knjiga_usnuli_zmajevi_laguna.html