Književni dvojac Dejana Stojiljkovića i Slaviše Pavlovića u Kladovu

19.04.2018.

Dejan Stojiljković i Slaviša Pavlović, pisci mlađe generacije britkog pera koji razbijaju stereotipe u savremenoj srpskoj književnosti, gostuju u Kladovu u petak 20. aprila 2018. godine u prostoru galerijskoh hola gradske biblioteke.

Tema okupljanja je preplitanje istorije i fikcije u seriji "Senke nad Balkanom" i učešću srpske vojske u Velikom ratu. Organizator tribine je Udruženje "Konsenzus" iz Kladova.

O piscima;

Dejan Stojiljković, prozni i dramski pisac, filmski i strip-scenarista, rođen je u Nišu 1976. godine. Do sada je objavio romane Konstantinovo raskršćeDuge noći i crne zastaveZnamenje anđelaKainov ožiljak (u četiri ruke, sa Vladimirom Kecmanovićem) i Olujni bedem, kao i prozne zbirke Leva strana drumaLow Life Kišni psi. Zajedno sa Vladimirom Kecmanovićem i Draganom Paunovićem autor je ilustrovane trilogije o Nemanjićima, koju čine knjige U ime ocaDva orla i U ime sina. Autor je više dramskih tekstova i strip-scenarija. Jedan je od scenarista serije Senke nad Balkanom, u režiji Dragana Bjelogrlića. Laureat je prestižne književne nagrade „Miloš Crnjanski“ (za roman Konstantinovo raskršće). Proza mu je prevođena na ruski, engleski, grčki, slovački, makedonski, slovenački i francuski. Jedan je od najčitanijih savremenih srpskih pisaca. Član je književne grupe P-70, Srpskog književnog društva i Udruženja stripskih umetnika Srbije. Živi i radi u Nišu.

Slaviša Pavlović (Ljubovija, 1982), pisac, pesnik i novinar.

Objavio je romane Zavet (2010), Nema šanse da ne uspem (2012), Zavet heroja (2014), Apisov apostol (2016), kao i zbirku poezije Osvit večnosti (2014).
Njegov roman Zavet heroja preveden je na ruski i objavljen povodom obeležavanja stogodišnjice Velikog rata u Ruskoj Federaciji. Predgovor za ovo izdanje napisao je Sergej Nariškin, predsednik Državne dume Rusije. 
Na poziv Ruskog istorijskog društva i Asocijacije „Francusko- ruski dijalog“ učestvovao je na više međunarodnih naučno-istorijskih skupova posvećenih Prvom svetskom ratu.
Godinama se bavi novinarstvom. Bio je glavni i odgovorni urednik magazina ReStart, autor i voditelj emisije Klub književnika. Pisao je za magazin Sofia, ruski list JugoslovoVodič za životSrpski glas
Bio je autor emisije Na raskršću (TV Hram), a sada  je autor i urednik emisije Info Arena, na TV "Arena".
Učesnik je Međunarodne konferencije mladih novinara Evrope i Azije „Krim. Pogled iz drugog ugla“, održane u Jalti i Sevastopolju 2015. godine. 
Živi u Beogradu.

Dejan Stojković je bio gost biblioteke tokom 2017. godine kada se predstavio književnoj publicii sa Vldimirom Kecmanovićem, dok je Slaviša Pavlović prvi put pred književnom publikom.