Književni portret dobitnika NIN-ove nagrade Gorana Petrovića

23.02.2019.

Biblioteka u Kladovu nastavlja tradiciju književnih susreta sa dobitnicima prestižne NIN-ove nagrade za najbolji roman godine u petak, 1. marta 2019. godine u 19 časova kada će se predstaviti književni portret Gorana Petrovića (dobitnik NIN-ove nagrade za roman Sitničarnica „Kod srećne ruke“ 2000.g.).

Na promociji će uz autora govoriti Mileta Aćimović Ivkov književni kritičar i pesnik i Žaklina Nikolić direktor biblioteke u Kladovu.

Goran Petrović (Kraljevo, 1961) već dugo uživa ugled jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca, podjednako cenjenog kako među kritičarima, tako i u širim čitalačkim krugovima. Piše pripovetke i romane, a pojedina njegova dela prilagođena su za izvođenje u pozorištu, na televiziji i radiju (prva pozorišna adaptacija Petrovićeve proze ostvarena je predstavom Opsada crkve Svetog spasa Narodnog pozorišta u Somboru, 2002. godine). Objavio je knjigu kratke proze Saveti za lakši život (1989), roman Atlas opisan nebom (1993), zbirku pripovedaka Ostrvo i okolne priče (1996), roman Opsada crkve Svetog Spasa (1997), roman Sitničarnica Kod srećne ruke (2000), zbirku pripovedaka Bližnji (2002), knjigu izabrane kratke proze Sve što znam o vremenu (2003), dramski tekst Skela (2004), zbirku pripovedaka Razlike (2006), knjigu zapisa Pretraživač (2007), novelu Ispod tavanice koja se ljuspa (2010) i dramski tekst Matica (2011). Dvadesetak njegovih priča zastupljeno je u antologijama srpske priče u zemlji i inostranstvu. Petrovićevi romani i priče objavljeni su u preko sto izdanja, od čega pedeset u prevodu na francuski, ruski, španski, nemački, italijanski, bugarski, slovenački, poljski, ukrajinski, makedonski, engleski, mađarski, češki, slovački, grčki, holandski i persijski jezik. Goran Petrović je dobitnik više književnih priznanja, među kojima su književna stipendija Fonda Borislava Pekića, Prosvetina nagrada, nagrada „Meša Selimović“, Račanska povelja, NIN-ova nagrada za roman godine (2000), Vitalova nagrada, Oktobarska nagrada grada Kraljeva, nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine, nagrade „Borisav Stanković“, „Svetozar Ćorović“, „Ivo Andrić“, „Laza Kostić i dr. Član je Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra.

Od 2012. godine, dopisni je član SANU, a za redovnog člana izabran je 8. novembra 2018. godine. Živi i radi u Beogradu.

 

Mileta Aćimović Ivkov

pesnik i književni kritičar
Mileta Aćimović Ivkov je rođen 28. septembra 1966. godine u Bogatiću. Diplomirao je i magistrirao srpsku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Radio kao urednik u izdvačkim kućama Narodna knjiga i Nolit. Glavni je urednik Književnog magazina od 2011. godine. Piše poeziju, esejistiku, književnu kritiku i naučne članke i studije.
Objavio je zbirku poezije Dno (1995), za koju je dobio "Brankovu nagradu" kao i nagradu na I svetskom festivalu Haiku poezije u Jamagati, Japan 1989. godine, knjigu kritičko-esejističkih tekstova Svet i pesma (2010) i knjigu eseja o srpskim pesnicima Pesničke zagonetke (2011). Dobitnik je nagrade "Milan Bogdanović" za književnu kritiku 2006. godine.
Živi u Beogradu i Banovom Polju.

Korisni linkovi:

Spisak dobitnika NIN-ove nagrade:

http://vesti.kombib.rs/ninova_nagrada_za_roman_godine_dosadasnji_dobitnici.html

https://www.laguna.rs/laguna-bukmarker-knjizevno-vece-gorana-petrovica-u-kladovu-unos-11510.html

 

https://www.youtube.com/watch?v=o5_eIaxg3TU&t=8s&fbclid=IwAR1GddStBkUtE5DS4JiCTTBU2ryYwBz_d8JJmUiCoVfxrRJFZQonl8TNllk