Književno druženje sa Dejanom Stojiljkovićem i Vladimirom Kecmanovićem

04.11.2017.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo sa ponosom najavljuje književno druženje sa savremenim vitezovima srpske književnosti Dejanom Stojiljkovićem i Vladimirom Kecmanovićem.

Pisci najveće izdavačke kuće "Laguna" gostuju u biblioteci u utorak, 14. novembra 2017. u 19h.
Autori će predstavliti svoj književni opus sa akcentom na najnovija izdanja.

Dejan Stojiljković predstavlja roman „Olujni bedem“ promovisan septembra ove godine a već u oktobru na 62. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu beleži podatak da je jedna od najprodavanijih knjiga.

Vladimir Kecmanović predstavlja najnoviji roman promovisan na oktobarskom sajmu knjiga, presek pripovedačkog opusa autora  "Kao u sobi sa ogledalima".

Sreda, 15. novembar 2017. – Trilogija „Nemanjići i sinovi“ – organizovana poseta za učenike

Trilogija o Stefanu Nemanji.

– U ime oca
– Dva orla
– U ime sina
Saga o dosanjanom snu o slobodnoj i nezavisnoj srpskoj državi, o vladaru Raške države koji pada u zatočeništvo u Konstantinopolju, o borbama za širenje granica, o povlačenju sa prestola i zamonašenju.
Priča o dečaku koji je postao ratnik, ratniku koji je postao državnik i državniku koji je postao svetac.

Biografije pisaca:

Dejan Stojiljković (1976), prozaista, dramski pisac i strip scenarista. Objavio prozne zbirke „Leva strana druma“ (2007) i „Low Life“ (2008) kao i romane „Konstantinovo raskršće“ (2009, nagrade „Miloš Crnjanski“, „Zlatni hit-liber RTS-a“ i „Svetosavski pečat“, najuži izbor za Ninovu nagradu i nagradu „Isidora Sekulić“, najčitanija knjiga u javnim biliotekama Srbiji za 2010. godinu, nominacije za međunarodne nagrade „Impak Dablin“ i „Balkanika“) i „Duge noći i crne zastave“ (2012, nagrada „Zlatni Hit-liber RTS-a“). 

Autor je nekoliko strip-scenarija kao i knjige ogleda o stripu „Kiselo&Slatko“ (2011). Prvi je laureat nagrade za strip teoriju „Nikola Mitrović Kokan“. 
U ediciji „Srbija i komentari“ Službenog glasnika koju uređuje akademik Goran Petrović 2012. objavljena mu je knjiga „Živi pokojnik“ (zajedno sa etnologom Vesnom Marjanović). 
Autor je istorijske drame „Konstantin“ u režiji Juga Radivojevića (koprodukcija Narodnog pozorišta iz Beograda i Narodnog pozorišta iz Niša, sezona 2012/2013). 
Od 2012. je ekskluzivni autor izdavačke kuće „Blooming Twig Books“ iz Nju Jorka. 
Proza mu je prevođena na engleski, ruski, makedonski i grčki.
Član je Srpskog književnog društva i književne grupe P-70.

 
Vladimir Kecmanović (Sarajevo, 1972) do sada je objavio romane: „Poslednja šansa“ (1999), „Sadržaj Šupljine“ (2001), „Feliks“ (2007), „Top je bio vreo“ (2008), „Sibir“ (2011), „Kainov ožiljak“ (u četiri ruke sa Dejanom Stojiljkovićem, 2014), „Osama“ (2015) i zbirku pripovedaka „Zidovi koji se ruše“ (2012). Sa istoričarem Predragom Markovićem autor je knjige „Tito, pogovor“ (2012). Objavio i esejističko-biografsku knjigu „Das ist Princip!“ (2014). Dobitnik je stipendije fondacije „Borislav Pekić“ i nagrada „Ivo Andrić“, „Branko Ćopić“, „Meša Selimović“, „Hit libris“, „Vitez srpske književnosti“, „Pečat vremena“ i Velike Andrićeve nagrade instituta u Andrićgradu. Kecmanovićeva proza prevođena je na engleski, francuski, nemački, ukrajinski i rumunski jezik.

Njegova dela doživela su filmske, televizijske i dramske adaptacije. Prevod romana „Top je bio vreo“ („The Cannon was Red Hot“) 2014. je nominovan za nagradu IMPAC Dublin, koja se u istoimenom gradu dodeljuje za najbolji roman objavljen na engleskom jeziku.
Živi i radi u Beogradu. Vlasnik je i urednik izdavačke kuće VIA. Kolumnista je lista „Politika“. Povremeno piše za više medija u zemlji i okruženju. Član je grupe P 70 i Srpskog književnog društva.

Književna dela Dejana Stojiljkovića i Vladimira Kecmanovića možete pronaći u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs  i na sajtu www.laguna.rs