Koncert grupe "KALEM" Tragovima snova i predanja

11.05.2023.

Povodom obeležavanja Dana Biblioteke "Centar za kulturu" Kladovo, pod pokroviteljstvon osnivača Biblioteke, opštine Kladovo, priređujemo koncert tradicionalne muzike grupe KALEM koji čine profesionalni, akademski muzičari Stefan Ilić (vokal/violina) i Dušan Popović Lipovac (gitara). 

UTORAK, 23.maj 2023. u 20.00 časova - Plato Doma omladine u centru Kladova. 

Koncertu prethodi od 18.00 časova, dečji karneval polaznika Predškolske ustanove "Neven" iz Kladova

Koncert je prilika da pozovemo sugrađane da prilože humanitrni novčani prilog za lečenje šestogodišnjeg Vukašina Dimitrijevića iz Kladova ili da pošalju sms poruku 148 na 3800

Kalem je sastav koji izvodi tradicionalnu muziku Balkana odevenu u novo ruho. Njena lepota je u jednostavnosti i ideji koju nosi – približiti savremenog čoveka kulturnom nasleđu koje ovo podneblje čuva.

Vrhunski dvojac grupe "KALEM", predstavio se muzičkoj publici Kladova još 2021. godine i izazvao je veliko oduševljenje publike izvođenjem kompozija sa prvog albuma "Mesečina".

Novi album „Tragom snova i predanja“ sadrži jedanaest numera među kojima su se našle dve instrumentalne, zatim obrade tradicionalnih pesama, kao i autorska muzika. Ono od čega Kalem nije odstupao ni u ovom albumu je prirodan i autentičan pristup muzici - zvuk je intiman, sniman tako da u potpunosti odrazi živi zvuk sa ciljem da slušalac dobije utisak kako to zvuči na koncertu.

Album je snimljen u prostorijama studija Multimedia Music, a za zvuk su bili zaduženi Nebojša Brdarić i Nevena Antić. Aranžmane su radili Dušan i Stefan, pa se stil Kalema može najbolje opisati kao fuzija njihovih individualnih pristupa muzici. Na jednoj od pesama je gostovao naš poznati trubač Dejan Petrović, a na drugoj bas gitarista Ivan Kukić.

Citiramo preuzet tekst sa; https://www.telegraf.rs/pop-i-kultura/muzika/3675802-koncert-i-promocija-novog-albuma-sastava-kalem-20-maja

"Prošlo je blizu dve godine od kada smo bili u studiju poslednji put. Za to vreme smo odsvirali veliki broj koncerata i pažljivo slušali ljude, od dobronamernih saveta i predloga, do kritika. Sve smo to imali na umu kada smo birali pesme i radili aranžmane za drugi album. U glavi nam je bila jedna reč: iskorak. Drugi album je morao da bude drugačiji koliko je to moguće, jer ipak nas je samo dvojica. Kada naši slušaoci uzmu da ga poslušaju, već u prvoj pesmi će čuti i osetiti našu ideju, a ona se proteže kroz čitav album ističe Dušan i dodaje: Prema mom mišljenju, iskorak je napravljen, a da li je u pravom smeru, ostaje da procene svi oni koji budu odvojili svoje vreme za naše ideje." 

Proslavimo zajedno praznik kulture i čitalašta opštine Kladovo!

Dobro nam došli!

2023. godine Biblioteka "Centar za kulturu" Kladova obeležava značajne jubileje.
Ove godine navršava se 76 godina od kada pravno formalno počinje da radi Narodna knjižnica i čitaonica u Kladovu (23. maj 1947). U vremenskoj linija razvoja, Biblioteka, prolazi kroz razne forme delovanja i to kao deo Radničkog univerziteta, Doma kulture, Centra za kulturu a od 2012. je konačno Biblioteka „Centar za kulturu“.

1.novembra 2023. godine se navršava 150 godina od prvog pominjanja čitališta u Kladovu (1873 – 2023).