Koncert narodnih pesama i igara vojvođanskih Mađara u gradskoj čaršiji u Kladovu

05.06.2018.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo u nedelju 10. juna 2018. godine od 11 sati na ulazu u gradsku čaršiju priređuje koncert „Biseri“ sa nastupom folklornih ansambala u organizaciji Mađarskog folklornog centra Vojvodine iz Subotice.

Građani Kladova imaće jedinstvenu priliku da vide plesače i soliste iz Mađarskog kulturnog centra „Nepker“ iz Subotice koji će se predstaviti narodnim igrama, muzikom i pesmama Mađara sa Karpatske nizije. 

Mađarski kulturni centar „Nepker” iz Subotice, deluje bez prekida od 20. oktobra 1871. godine, ima oko 500 aktivnih članova koji kroz pet sekcija neguju kulturnu tradiju vojvođanskih Mađara. „Nepker” održava plodnu saradnju sa drugim domaćim i stranim kulturnim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, univerzitetima, naučnim centrima. Bliska saradnja je uspostavljena sa kulturno-umetničkim društvima i ustanovama iz Češke, Slovačke, Mađarske i Rumunije.

Kulturna organizacija „Mađarski folklorni centar u Vojvodini“ (VMF), osnovana je 1995. godine sa idejom da potpomogne napore na očuvanju mađarske narodne kulture i tradicije u Srbiji, ali i da ceni kulturu drugih naroda.

Mađarski kulturni centar „Nepker” iz Subotice se već predstavio kladovskoj publici 2012. godine kada su u galeriji biblioteke priredili izložbu domaće radinosti. Izložbu su tada otvorili

Njegova ekselencija Oskar Nikowic, ambasador Mađarske u Beogradu, Raj Rozalija, predsednica udruženja Mađarskog kulturnog centra Subotica i tadašnji predsednik opštine Kladovo Dejan Nikolić.

Program koncerta u Kladovu – nedelja 10. jun 2018. u 11 časova

Mesto - Gradska čaršija

Nastupa dečija grupa i grupa omladinaca, plesači iz Mađarskog kulturnog centra „Nepker”-Subotica,  sa narodnim igrama,  muzikom i pesmama mađara sa Karpatske nizije:

1.Tradicionalna muzika iz županije Šomođ –Mađarska

2.Narodne igre iz županije  Satmar-Mađarska

3.Narodne pesme iz okoline Segedina- Mađarska

4.Narodne igra sa područja Mezefeld –Mađarska

5.Narodne pesme iz Bogojeva –Vojvodina, Srbija

6. Narodne igre sa područja Fölvidék -Slovakija

7. Tradicionalna muzika iz Transilvanije –Rumunija

8.Narodne igre iz Sekeljfelda -Rumunija