Maskenbal “Avanture lutka Pinokio”

27.09.2020.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, poziva svoje najmlađe korisnike, ali i njihove roditelje i bake i deke, da učestvuju na još jednom kreativnom maskenbalu na temu poznatog lika iz dečijih bajki, a to je lutak Pinokio.

Pinokio, dečak od drveta koji govori, tirkizna vila i drugi likovi iz bajke o avanturama Pinokija, plod su mašte firentinskog pisca Karla Lorenzinija, poznatog pod pseudonimom Carlo Collodi (po nazivu majčinog rodnog grada).

Carlo Collodi je rođen u Firenci, kao sin kuvarice i sluge, i proveo je detinjstvo veoma skromno. Započeo je svoju spisateljsku karijeru kao novinar, a 1881.g., poslao je prijatelju, koji je uređivao novine u Rimu, nekoliko kratkih epizoda o životu drvenog lutka, pitajući se hoće li urednik biti zainteresovan za objavljivanje ove "male ludosti". Urednik je objavio priču, te je Pinokio pridobio simpatije mališana. Avanture Pinokija su objavljene 1883. tačno pre 137 godina i postigle veliki uspeh.

Volt Dizni je iz originalne priče o drvenom lutku čija je najveća želja bila da postane pravi dečak, izbacio neke nestašluke i doživljaje koje je imao, pa je tako nastao jedan od omiljenih dečijih likova iz Diznijevih crtaća (pre 80/81.god.).

Pozivamo Vas da učestvujete na maskenbalu i sa likovima iz Pinokija oživite prelepu priču o malenom drvenom nestašnom lutku koji sanja da postane pravi dečak. U traženju tog rešenja drveni lutak je često lagao i tada bi mu narastao nos. Međutim, glavna tema Pinokija je sazrevanje i razvoj ličnosti, ali isto tako i put koji neka osoba mora da prođe kako bi se otrgnula od zla i usmerila ka dobrom.

Pored lika Pinokija, podsećamo Vas da su tu Đepeto, Pinokijev otac koji ga je izrezbario iz drveta; dobra Vila plave kose nekoliko je puta pomagala Pinokiju i izvlačila ga iz nevolja; Mačak Lisica – dva prevaranta i lažljivca koji lažu i tako Pinokija navode na krivi put. 

 
Za učešće je potrebno ispuniti sledeće uslove:

-          Uzrast učesnika – neograničen,

-          Korisnička kartica biblioteke je obavezna za prijavu.

-          Obavezna prijava učešća je do 06. oktobra 2020., popunjavajući upitnik u biblioteci (svakog radnog dana od 7 do 20 časova).

 

Drugari,

Pripremite kostime i dođite da se družimo  u subotu 10. oktobra 2020. u 11 časova.

Očekuju Vas  zabavno druženje i nagrade za vaš trud.

Mesto kreativnog okupljanja je biblioteka (Dunavska br.7 – Kladovo).

 

Naša poruka za ovaj događaj je – pročitajte još jednom bajku o Pinokiju Vašim najmlađim ukućanima ili pogledajte zajedno istoimeni crtani animirani fim i zaronite u dečiji svet, a nakon toga dođite i družite se sa nama!

 

Korisni linkovi:

Volt Dizni:

https://www.biografija.org/film/volt-dizni-walt-disney/

http://decijisnovi.com/bajka-7 

https://www.bajke.in.rs/sadrzaj/decji-klasici/pinokio/

https://www.danas.rs/kultura/roberto-beninji-u-najnovijem-filmu-matea-garonea-pinokio/