Maskenbal posvećen 100. rođendanu liku iz crtanih filmova Mornaru Popaju

27.09.2019.

Mornar sam Popaj ja i 100 mi je godina!

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo u okviru obeležavanja Dečije nedelje, za trenutak želi da spoji sve generacije obeležavajući dugovečnost i stoti rođendan omiljenog lika iz crtanih filmova - Mornara Popaja, crtani junak koji je ulepšavo mnoga detinjstva, zaljubljenog u Olivu sa magičnom, nadljudskom snagom koju dobija kada pojede konzervu spanaća. 100 godina je on odličan primer koji roditelji koriste da ubede decu da jedu zdravo.

Tim povodom osmislili smo tematski nagradni maskenbal „Mornar Popaj“. Pored lika mornara Popaja, dobro je došao i svaki drugi lik koji prate njegove avanture, poput Olive, Kiće, Pere Ždere, Badže, Beti Bup i sve ostalo što se dovodi u vezu sa Popajom (konzerva spanaća, pljeskavica ...) i što može postati kreativna inspiracija zainteresovanim učesnicima maskenbala.

Za učešće je potrebno ispuniti sledeće uslove:

-          Uzrast učesnika – neograničen,

-          Korisnička kartica biblioteke na uvid,

-          Obavezna prijava učešća do 17. oktobra 2019., popunjavajući upitnik u biblioteci.

Drugari,

Pripremite kostime i dođite da se družimo  u subotu 19. oktobra 2019. u 11 časova.

Očekuju Vas  zabavno druženje i nagrade za vaš trud.

Mesto kreativnog okupljanja je biblioteka (Dunavska br.7 – Kladovo).

Naša poruka za ovaj događaj je – Pogledajte zajedno crtani film za Vašim detetom, unučetom, drugarima i užiajte a nakon toga dođite i družite se sa nama!

U knjižnom fondu biblioteke u Kladovu možete pronaći stripove sa Popajem ili se možete podsetiti i na ovaj način  crtanih filmova :

https://www.youtube.com/watch?v=nXsBNEbqmfc

https://www.youtube.com/watch?v=nnKMPw9QO_s

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=FkflYS9yX48

 

Podsećamo na istorijat lika mornara Popaja;

“Lik mornara Popaja stvorio je Elzi Segar 1919. godine za reklamne potrebe jedne fabrike španaća. Nepunih godinu posle pojave Popaja, Ham je polako izbačen iz stripa, a Popaj je ujedno postao Olivin dragi. Oliva je dodata kao Kastorova sestra još krajem 1919. godine. Pera Ždera i Badža (u nekim prevodima Kvrga) pojavili su se 1932. godine, dok se Kića po nekim izvorima pojavio 1933. godine, a po drugim 1936. godine. Nova zvezda stripa je stvorila potrebu za novim imenom, te je „Timbl Teatar“ promenio ime u „Popaj“.

Elzi Segar je preminuo 1938. godine u vreme najveće popularnosti mornara Popaja, pa su rad na liku nastavili drugi strip-crtači: Džo Mjuzijel, Bela Zabolj i Bad Segendon.

Popaj je napoznatiji po tome što, kada pojede spanać dobija ogromnu snagu uz pomoć koje lako pobeđuje Badžu. Simpatičan lik koji se pojavljuju u crtanim filmovima "Mornar Popaj" je i proždrljivac hamburgera, Pera Ždera.

Filmsku premijeru Popaj je imao u filmu "Beti Bup sreće mornara Popaja" (1933). Iste te godine "Flečer studio" je snimio dugometražni crtani film "I am What I am" (Ja sam ono što jesam) sa Popajem u glavnoj ulozi.

Većina epizoda se zasniva na Popajevoj odbrani Olive od Badže. Oliva se ponaša naivno i naseda na njegovu igru, ali kada Badža postane grub, ona doziva Popaja u pomoć.

Svaka epizoda u jednom trenutku sadrži scenu u kojoj Popaj, kad je u najvećoj nevolji, vadi spanać iz konzervi, jede ga i pobeđuje svog protivnika.

Konzervu uvek otvara na originalan način, poput mlaza iz lule koji seče konzervu, ili nekog drugog sredstva koje se nađe u blizini.

U mnogim drugim epizodama, međutim, pojavljuju se različiti neprijatelji Popaja, poput mitskih bića, velikih životinja, likova iz bajki.

Od 1933. do 1957. godine napravljeno je oko 230 kraćih epizoda i tri duža animirana filma: Mornar Popaj susreće Sinbada moreplovca, Popaj susreće Ali Babu i 40 razbojnika  i Aladin i njegova čarobna lampa.

Na našim prostorima generacije su odrasle uz Popaja kome je glas pozajmio glumac Mića Tatić (1923 – 1991).