Maskenbal posvećen bajci koja traje zauvek “Pepeljuga”

16.06.2020.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, nakon uspešnog završetka školskih obaveza, želi svoje najmlađe korisnike ponovo da animira kroz druženje u vidu kostimiranih likova iz najčitanijih bajki.

Tema novog maskenbala je bajka koja traje zauvek “Pepeljuga”.

Ove godine se navršava 70 godina od kada je Volt Dizni (Walt Disney) stvorio ekranizovani crtani lik Pepeljuge koju je zauvek zavolela i publika i kritika.

Inače, bajka je napisana pre 323 godine (1697). Bez potpisa objavio je francuz Šarl Pero, začetnik moderne evropske bajke. Njegove bajke, napisane jednostavnim i razumljivim jezikom sa uzbudljivim sadržajem i neskrivenim moralnim porukama ostavile su dubok trag u budućnoj književnosti za decu. Njihov uticaj se oseća u književnom radu braće Grim, Andersena, Puškina i drugih.

Braća Grim su početkom devetnaestog veka objavili sopstvenu verziju Pepeljuge (1812-1815). Bajka „Pepeljuga” postoji i u usmenoj tradiciji srpskog naroda, i jednu varijantu je zabeležio Vuk Karadžić od narodnog pripovedača i objavio u „Srpskim narodnim pripovijetkama” (1821).

Svi smo imali priliku u detinjstvu da nam neko drag pročita bajko o Pepeljugi i svi smo bili u prilici da je pročitamo nekom ko nam je drag. Oživimo taj osećaj ponovo.

Pozivamo Vas da učestvujete na maskenbalu i sa likovima iz Pepeljuge oživite prelepu priču o devojci koja živi težak život ali koji se usled srećnih okolnosti iznenada menja.

Pored lika Pepeljuge, podsećamo Vas da su tu i kuma vila, princ, maćeha, maćehine ćerke, miševi, ptičice, bundeva, kočije … I sve to može postatit Vaša kreativna inspiracija kao zainteresovanim učesnicima maskenbala.

Za učešće je potrebno ispuniti sledeće uslove:

-          Uzrast učesnika – neograničen,

-          Korisnička kartica biblioteke obavezna je na uvid,

-          Obavezna prijava učešća je do 01. jula 2020., popunjavajući upitnik u biblioteci (svakog radnog dana od 7 do 20 časova).

 

Drugari,

Pripremite kostime i dođite da se družimo  u subotu 4. jula 2020. u 11 časova.

Očekuju Vas  zabavno druženje i nagrade za vaš trud.

Mesto kreativnog okupljanja je biblioteka (Dunavska br.7 – Kladovo).

Naša poruka za ovaj događaj je – pročitajte još jednom bajku o Pepeljugi Vašim najmlašim ukućanima ili pogledajte zajedno istoimeni crtanii animirani fim i zatoronite u dečiji svet mašte a nakon toga dođite i družite se sa nama!

Korisni linkovi:

http://decijisnovi.com/bajka-3

Braća Grim:

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D1%98%D0%BA%D0%B5_%D0%B1%D1%80%D0%B0%D1%9B%D0%B5_%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%BC

Pepeljuga:

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Pepeljuga

Volt Dizni:

https://www.biografija.org/film/volt-dizni-walt-disney/