Međunarodni dan reka – 14. mart

15.03.2019.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo u okviru redovnih programskih aktivnosti poseban kalendar programa posvećuje ekološkim edukativnim temama, prvenstveno za najmlađe. Tokom godine obeleže se najmanje 12 značajnih tema iz oblasti zaštite životne sredine i ekologije sa ciljem da se podstakne edukacija o očuvanju vrednosti naše prirode.

Međunarodni dan reka se obeležava 14. marta i to je prilika da se bar jednom godišnje podsetimo na veliki značaj voda i njihovu nemerljivu vrednost, ali i na značaj reka uopšte.

Srbija je bogata velikim brojem jezera i reka, naravno u okviru svojih granica, koje predstavljaju i čine njeno prirodno bogatstvo, istakla je Žaklina Nikolić direktor biblioteke u Kladovu, kao predavač-moderator edukativne radionice za mlade koji su prisustvovali.

Privilegovani što živimo na obali Dunava, razgovaralo se i o sledećem:

Reke Srbije pripadaju slivovima Egejskog mora, Jadranskog mora i Crnog mora, pri čemu su tri reke plovne kroz čitavu Srbiju, a to su: Dunav, Sava i Tisa. Reke koje su delimično plovne su: Velika Morava i Tamiš. Dunav je najduža reka koja teče u Srbiji, ukupne dužine 588 km toliko kilometara je plovno kroz Republiku Srbiju, dok sama dužina reke iznosi 2.783 km. Ukupno 90 % od njenog toka pripada rečnom slivu, što je zadivljujući podatak.

Voda je hemijski spoj dva atoma vodonika i jednog atoma kisika (H2O). Ovo je osnovna definicija vode uz koju stoji i objašnjenje da je postojanje ovog spoja osnovni preduslov života na našoj planeti.

Srbija je blagoslovena velikim prirodnim bogatstvima, među kojima je i bogatstvo reka i podzemnih voda koje nam osiguravaju pregršt pitke vode. Nestašica vode nas neće zahvatiti ako se budemo svesno, savesno i pravilno ophodili prema vodama. Naša je odgovornost paziti na ovo veliko bogatstvo i trebamo biti svesni ove činjenice barem jednog dana u godini.

Na kraju predavanja svim učesnicima radionice podeljen je ekološki kalendar za 2019. godinu na temu „Čuvajmo našu životnu sredinu svakoga dana!“ čiji je autor dr Ljiljana Đurović iz Gornjeg Milanovca. Ilustrator kalendara je Dobrosav Bob Živković, Dragana Petrović, Olga i drugari.

 

Koristan link:
http://www.kulturakladovo.rs/vest--Dunavu-u-cast-priredjujemo-Decji-bazar-u-Kladovu_855