Milovan Balaban, tribina “Dostojevski – pomahnitali čovek ili ruski i evropski prorok”

06.05.2018.

Tribina istoričara Milovana Balabana “Dostojevski – pomahnitali čovek ili ruski i evropski prorok” održaće se u Kladovu, u Biblioteci „Centar za kulturu“ u petak 11. maja 2018. u 19 časova.

Na tribini će biti reči o književnom opusu i životnom putu Fjodora Mihailoviča Dostojevskog, kao i o njegovim vizijama vezanim za istoriju Rusije, Evrope, ali i čitavog sveta. Dakle tema će biti njegova mladost, robija i povratak u žižu ruske i svetske javnosti, što će usloviti da ovaj ruski književnik (po mnogima najveći u svetskoj istoriji) ispliva na površinu javnog života Rusije druge polovine XIX veka. O vremenu kada je ruska, ali i svetska književnost, postala bogatija za dela kao što su “Zapisi iz podzemlja”, “Zločin i kazna”, Zli dusi”, “Braća Karamazovi” i druga.

Dostojevski slovi i za pravoslavnog filozofa, ali i proroka u najpozitivnijem smislu te reči. Njegov “Veliki inkvizitor” govori o poslednjim vremenim i kraju istorije, kao i o strategiji vođenja sveta ka pobedi čoveko-boga na uštreb Bogo-čoveka, odnosno samog Hrista.

Dostojevski antiherojima (koji ovaj svet vide kao đavolji haos i teže da ga ili unište ili u totalu ovladaju njim) u svojim književnim delima suprotstavlja heroje, koji su čuvari one eshatološke istine, samog Gospoda Isusa Hrista, koji će ovladati svetom posle svih muka kroz koje će on proći. Otud će na tribini akcenat biti na Dostojevskom kao tragaocem za Hristom i kao pozitivnom proroku, nadahnutom vizionaru budućnosti Rusije i sveta, koji iz svog ličnog iskustva sagledava pakao i raj sopstvene, ruske, ali i evropske duše, kao i čitavog čovečanstva, dajući Rusima, ali pre svega pravoslavlju specifičnu i sudbonosnu ulogu u celokupnoj istoriji sveta.

Ulaz je besplatan.