Monodrama „Lina, tvrđa od kamena“

13.10.2019.

Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo za svoju publiku priređuje monodramu „Lina, tvrđa od kamena“ u izvođenju Vesne Stanković, nastalu po istoimenom romanu Jovana D. Petrovića, u dramatizaciji Milisava Milenkovića u režiji Ivane Bogićević Leko.

Utorak, 15. oktobar 2019. u 19 časova, Vila „Ruža“ Kladovo.

„Lina, tvrđa od kamena“ je istinita priča o teškom i potresnom životu babe autora romana, Line, od perioda njenog devojaštva, preko zrelog doba do pozne starosti. Kroz Lininu životnu priču, punu neočekivanih, životom režiranih obrta, srećnih i tragičnih dogadjaja koji se neprestano prepliću, pratimo ne samo njenu ličnu priču, no i presek istorijskih zbivanja kroz koje je ova žena tokom svog bogatog životnog puta prolazila: početak 20. veka, Prvi i Drugi svetski rat i poratni period.

Iako je Linina pripovest prepuna patnji, tragedija i stradanja, ona je takođe svojevrsna glorifikacija života i vitalne ljudske snage i energije koja čoveka održava i u najtežim iskušenjima, izdiže ga, čuva i određuje kao biće satkano od materije koja je tvrđa i od najtvrđeg kamena.

Kroz ovu monodramu, gledalac prati Linu kako se iz mlade i pune života i radosti devojke, transformiše najpre u zrelu mladu ženu, pa u ženu skrhanu životnim tragedijama, do snažne, sasvim zrele ličnosti koju patnje nisu slomile, već ojačale i donele stabilnost, snagu i veliku životnu mudrost. Predstava je stilizovana i rešena simbolima koji upravo veličaju iskonsku snagu života koja trijumfuje nad gubicima i nevoljama.

Tekst „Lina, tvrđa od kamena“, pisan je autentičnim jezikom, poddijalektom istočne Srbije koji je izuzetno bogat, koloritan, maštovit i izazovan za glumca, kako zbog bogatstva, tako i zbog težine interpretacije. Uz veoma zanimljiv jezik, ovaj tekst nosi prave iskre zdrave narodske mudrosti koje likovi poput naše junakinje, Line, izgovaraju bez pretenzije da budu mudri. Zbog toga brojne rečenice koje su strukturalno zaključci Lininih priča, zvuče kao pravi filosofki aforizmi.

Od toga da niko na ovom svetu nema „tapiju na sreću“, pa do toga da je na ovom svetu kamen najtvrđi, a od kamena „tvrđi je samo čovek“.

Za ulogu u ovoj monodrami Vesna Staković je dobila više priznanja a najznačajnija su:

– dobitnik Zlatne kolajne „Maja Dimitrijević“ za najbolju predstavu, na festivalu u Zemunu 2006.
– dobitnik Zlatne kolajne za najbolju predstavu žirija publike na istom festivalu, 2006.
– dobitnik nagrade za najbolju žensku ulogu na 11.Festivalu malih scena u Sarajevu.
– dobitnik nagrade za najbolju glumcu festivala na festivalu u Korči (Albanija).

Ulaz za publiku je besplatan.