Monodrama "Na kafi kod kneginje Ljubice"

05.12.2017.

U cilju negovanja istorije, kulture i tradicionalnih vrednosti, Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo priređuje monodramu „Na kafi kod kneginje Ljubice“ u utorak 12. decembra 2017. godine u 19 časova u galerijskom prostoru biblioteke.

Predstavu izvodi viši kustos Muzeja grada Beograda, autor teksta i scenarija, Nataša Popovska.

Obučena u kostim iz perioda kneginje Ljubice kao domaćica svoje palate koja dočekuje posetioce i govori …

 „Ja sam Ljubica Obrenović, kneginja, vladarka obnovljene Srbije. U ovom konaku provela sam značajan deo svog života i sada u mojoj 57. godini, a Gospodnjoj 1842, moram da napustim i Konak i Srbiju. Tako nalažu političke prilike...". Ovim rečima započinje monodrama "Na kafi kod kneginje Ljubice", prvi muzejski teatar kod nas, koji se već osam godina uspešno izvodi u autentičnom ambijentu Konaka kneginje Ljubice. 
Kroz životnu ispovest kneginje Ljubice Obrenović, posetioci Konaka kneginje Ljubice u prilici su da na upečatljiv način upoznaju prvu vladarku obnovljene Srbije, čuju činjenice o najznačajnijim događajima iz vremena kneza Miloša Obrenovića, saznaju detalje o odnosu kneza Miloša i kneginje Ljubice i brojne zanimljivosti iz njihovog privatnog života. 
"Miloš i ja smo često menjali mesto stanovanja, prvo smo živeli u Brusnici, u zajedničkom domu Obrenovića. Posle propasti Prvog ustanka, Miloš je sagradio dom za njega, mene i decu u Crnući, u mestu udaljenom od puta i od svake opasnosti u šumovitom predelu", Nataša Popovska, viši kustos Ona upoznaje posetioce sa činjenicama da je nakon Drugog srpskog ustanka, došlo do stvaranja dvojne srpsko-turske uprave, a Miloš proglašen za kneza.

Prvi muzejski teatar kod nas, uspešno se izvodi već osam godina uz nesmanjeno interesovanje publike.

U Kladovu je ova nesvakidašnja i izuzetna monodrama već gostovala 2013. godine.