Novembarsko okupljanje Kluba ljubitelja čitanja

24.11.2017.

Klub ljubitelja čitanja Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo za sredu 29. novembar 2017. godine u 18 časova, po želji članova kluba, najavljuje razgovor o književnom stvaralaštvu rusko-američkog autora Vladimira Nabokova i njegov za mnoge kontraverzan i do današnjih dana, roman „Lolita“.

Vladimir Vladimirovič Nabokov je rođen u Sankt Petersburgu 22. aprila 1899.g. u jednoj od najbogatijih aristokratskih porodica carske Rusije, gde dobija i vrhunsko kućno obrazovanje. 1910.g. upisuje Tehniščevsku veliku školu, u to vreme najelitniju školu u Sankt Petersburgu. Pod pseudonimom Vladimir Sirin, 1916.g. objavljuje jedino svoje delo u Rusiji „Pesme“ (zbirku od 68 pesama).

Nakon Oktobarske revolucije porodica se najpre sklanja na Krim, a zatim odlazi u Englesku gde nastavlja školovanje na Triniti koledžu. Od 1922.-1937.g. živi i radi u Berlinu, a sa nadolaženjem fašizma u Nemačkoj odlazi u Ameriku.

Bavi se različitim zanimanjima, prevodi, radi kao novinar,dramaturg, sportski instruktor, pesnik, romanopisac. Od ranog detinjstva posvećen je sakupljanju leptira, koje je nastavljao u svim mestima gde je živeo, tako da je dugo radio i kao kustos u Muzeju uporedne zoologije na Univerzitetu Harvard, kojoj je i poklonio svoju zbirku od 4324 leptirova.

Svoj najpoznatiji roman „Lolita“ je u prvoj verziji napisao u Berlinu,na ruskom jeziku, ali ga je po dolasku u Ameriku uništio i napisao novu verziju i objavio 1955.g.

Doneo mu je zbog teme koju obrađuje mnogo nevolja naročito u početku, odbijanja izdavača, tužbe za plagijat i dr.

Tek kasnije u prvi plan izbijaju njegove vrednosti, naročito složena slika duševnog stanja glavnog junaka.

Roman „Lolita“ je dvap uta ekranizovan 1962.g., kao i 1997.g.

Vladimir Nabokov umire 2. jula 1977.g. u Montreu.

Vladimir Nabokov je napisao sledeća dela „Pesme“, „Smeh u tami“, „Očajanje“, „Poziv na pogubljenje“, „Lolita“, „Pnin“, „Bleda vatra“, „Nebeski put“, Ada“, „Bend Sinister“, Predivne stvari“, „Dar“, „Pogledaj, Arlekine“, „Mašenjka“, „Gospođica O“, „Razočarenje“, „Odbrana“, „Kralj, kraljica,pub“, “Stvarni život Sebastijana Najta“.