Odobren projekat Filmskog centra Srbije u kategoriji preddigitalizacija bioskopa

18.11.2020.

Filmski centar Srbije je ovih dana obavio izbor projekata po Konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji za 2020. godinu u kategoriji: Preddigitalizacija i digitalizacija bioskopa.  

Od prijavljenih 48 ustanova kulture, dodeljena su sredstva za 25 (dvadesetpet) među kojima je I Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo.

Kladovu su dodeljena sredstva za izradu projektne dokumentacije kako bi se realizovao postupak digitalizacije na kvalitetan i svrsishodan način.

Biblioteka “Centar za kulturu” Kladovo kao polivaletna ustanova kulture, pored osnovne bibliotečko-informacione delatnosti, objedinjava rad pozorišne, likovno-izložbene, koncertno-muzičke, amaterske, manifestacione i filmske, gde se prvenstveno podrazumeva rad bioskopa sa tradicijom dugom 92. godine.

Prve bioskopske predstave u Kladovu su prikazane 1928. godine, kada je u gradskoj kafani "Dubrovnik", zahvaljujući angažovanju lokalnog viđenog trgovca Jakova Lazarevića, prikazan film o Čarli Čaplinu.

 

Ove 2020. godine, bioskop u Kladovu zahteva adpataciju i usklađivanje opreme i uslova sa savremenim tendecijama koje munjevitom brzinom zadiru u bioskope.

Iz tog razloga, stekli su se uslovi da se konkuriše kod Filmskog centra Srbije, krovne institucije u oblasti filma koja je, 2019. godine obeležila i proslavila šezdeset godina postojanja i delovanja).

 

Korisni linkovi:

http://www.fcs.rs/

https://www.fcs.rs/konkurs/preddigitalizacija-i-digitalizacija-bioskopa-7/