Osmomartovsko druženje „Uz šoljicu kafe“ u biblioteci

27.02.2019.

Povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena – Odeljenje za odrasle Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo devetu godinu zaredom organizuje druženje sa aktivnim članicama biblioteke.

Već po tradiciji zaposleni u biblioteci su za svoje vredne članice pripremili prigodne osmomartovske čestitke kao uspomenu na ovo druženje.
Druženje je zakazano za utorak, 5. mart 2019. u 17 časova u prostorijama Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo.

Ovogodišnje druženje biće posvećeno temi „Kafa“. Uzbudljiva priča o dobrom ukusu vodiće nas kroz istorijat dolaska kafe u naše krajeve, načinu ispijanja kafe kod nas i u svetu i čudesnom osećaju ispijanja najpopularnijeg napitka uz „ženske razgovore“.

Druženje će uveličati učenici profesorke Aleksandre Jovanović koji su pripremili dramatizaciju tekst o kafi Mome Kapora.

 

 

Korisne informacije o 8. martu:

Međunarodni dan žena, popularno nazvan "Osmi mart", praznik je ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća žena. Ideja da se ovaj praznik obeležava pojavila se početkom 20. veka, u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova. Tridesetih godina neke države su prestale da obeležavaju ovaj praznik, ali su 1975. godine Ujedinjene nacije počele zvanično da ga obeležavaju.

Dan žena se obeležava kao uspomena na požar u tekstilnoj fabrici "Triangle Shirtwaist", koji se dogodio u Njujorku 1911. godine. Toga dana poginulo je preko 140 žena.

Prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji odeće i tekstila dogodile su se 8.3. 1857. u Nju Jorku. Tekstilne radnice su protestvovale zbog loših radnih uslova i niskih plata. Demonstrante je rasterala policija, a dva meseca kasnije, te iste žene su osnovale sindikat.

Protesti na 8.3. su se događali i sledećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine, kada je 15.000 žena marširalo kroz Nju Jork tražeći kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Prva međunarodna ženska konferencija održana je u Kopenhagenu 1910. godine u organizaciji Socijalističke Internacionalne. Praznik je ustanovljen na predlog slavne nemačke političarke i borca za ljudska prava Klare Cetkin. Već sledeće godine praznik je obeležilo milion ljudi u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Prvi Dan žena se slavio 28.2. 1909. u SAD povodom deklaracije koju je donela Socijalistička partija Amerike.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stepenik ruske revolucije. Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontai nagovorila je Lenjina da 8.3. postane državni praznik. On se tokom sovjetskog perioda koristio za obeležavanje "herojstva radnica".

Države na Zapadu su Dan žena uglavnom prestale da obeležavaju 1930-ih godina, delom i zato što su ga povezivale sa komunizmom. Međutim, feministkinje su ponovo počele da ga slave šezdesetih godina. Za Međunarodnu godinu žene proglašena je 1975. godina. Tada su Ujedinjene nacije počele zvanično da obeležavaju Međunarodni dan žena.

 

Info – plakat izložbe „Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu“, autorke izložbe Aleksandre Savić, muzejski savetnik Prirodnjačkog muzeja u Beogradu