Pisac za decu Dušan Pop Đurđev - Izvođač besnih glisti

24.05.2022.

Gost Kladova i najmlađih korisnika biblioteke je pisac za decu Dušan Popo Đurđev.
Susret sa piscem se realizuje u okrivu projekta "75 godina od osnivanja Biblioteke u Kladovu" koji sufinansira Ministarstvo kulture i informisanja RS.

Izvođač besnih glisti ili pisac koji govori poeziju koja se gleda. Njegov poetski rukopis za decu sasvim je u znaku neoavangardnog eksperimentisanja, zato, upoznajmo ga svi bolje! 

Deci je Đurđev poznat (po knjigama Bludilnik, I love av av you, Slik kovnica), i pre nego što je stekao to službeno zvanje, koje je više na ceni kod starijih osoba, za koje on takođe piše već po zasluzi (satirične pesme, priče i zapisi).
Još od prve knjige Isečci, zapažen je po originalnim idejama, vizuelnim istraživanjima i traganju za novim izrazom u poeziji (ne samo za decu).
Ispod naslova "Izvođač besnih glista", čitaoce čeka podnaslov "Knjiga koju je zahvatila elementalna nepogoda" koji nije objašnjenje naslova nego mala psihološka priprema za čitalačku avanturu. U istoj funkciji je i uvodna pesma "Degustacija?"u kojoj nalazimo stih: "Reči su u čudnoj sprezi". A reč avantura nije se slučajno nametnula, jer su ove pesme otvorene za neobične misaone i jezičke doživljaje sa neočekivanim i sasvim "otkačenim" obrtima.

Sreda, 1. jun 2022. godine je dan kada će se mališani Kladova družiti sa piscem.
Povod je obeležavanja 75 godina od osnivanja biblioteke u Kladovu. 

Dušan Pop Đurđev (Novi Sad, 1953) piše satiru, poeziju za mlade, bavi se vizuelnim istraživanjima, a više od dve decenije, do odlaska u penziju, bio je direktor Međunarodnog centra književnosti za decu – Zmajeve dečje igre. Do sada je objavio više od 25 knjiga, između ostalog naslove: „I love av av you“ (pesme za mlade, 1996), „Slik kovnica“ (vizuelne pesme za mlade, 1998), „Izvođač besnih glista“ (pesme za mlade, 2002), „Dva alava lava“ (Ludoteka savremene srpske poezije za decu, 2003), „Vsičko, koeto rastne, bi iskalo da pee / Sve što raste, htelo bi da peva“, koautor Raša Popov (Izbor srpske poezije za decu na srpskom i bugarskom jeziku, 2006); „Neven – Čika Jovin list“ (reprint izdanje Zmajevog Nevena, koautor Mita Golić, 2006), „Poezija koja se gleda“ (vizuelna pesme, 2018)“ i druge.
Za književni rad dobio je Povelju Stražilova, kao i nagrade: „Brana Cvetković“, „Radoje Domanović“, „Gordana Brajović“, „Momčilo Tešić“, „Plavi čuperak“, „Susreta pod starom maslinom“, nosilac je Zlatne kacige, Zlatnog ključića grada Smedereva, Zlatnog Gašinog pera (i tri srebrna), Zlatnog zvonca popularnosti, proglašen Vitezom od Čarapanije, Princom dječijeg carstva…

Biografija:
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BF_%D0%94._%D0%82%D1%83%D1
%80%D1%92%D0%B5%D0%B2